PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

Uncategorized

Magnette wil ook lonen CEO’s bevriezen

Pieter Van Berkel

“Als er geen antwoord komt van de sociale partners zal de minister een voorstel maken met die 0,4 procent, maar ook met een bevriezing van de dividenden en de lonen van de CEO’s”, zegt PS-voorzitter Paul Magnette in De Ochtend op Radio 1.

“We wachten op een voorstel van de sociale partners”, zegt Magnette. “Komt dat antwoord er niet, dan zal de minister een voorstel maken met die 0,4 procent, maar ook met een bevriezing van de dividenden en de lonen van de CEO’s. Dan zal er een discussie binnen de regering daarover plaatsvinden. Lukt dat niet, dan komt er vrijheid van onderhandeling overal. In alle sectoren en bedrijven kunnen de vakbonden dan een verhoging van de lonen vragen.”

Regeerakkoord

“Mag ik aan Paul Magnette herinneren dat er een regeerakkoord is? Door dividenden te verbieden, ontneem je de staat en het sociaal beleid miljarden euro’s inkomsten via zijn participaties en belastingen. Achter populisten aanhollen is nooit een goed idee“, reageerde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verontwaardigd.

“Er is ook een regeerakkoord en dat zegt dat er een marge gecreëerd zal worden van 0,4 procent”, zegt Magnette op zijn beurt. “Als er een marge is voor de coronapremie en voor de minimumlonen, dan is het ok, dan kunnen we makkelijk een akkoord vinden.”

Magnette lijkt te erkennen dat hij de discussie zag aankomen, maar verwacht tegelijkertijd dat er een oplossing uit de bus zal komen. “We wisten dat dit een moeilijk dossier zou zijn”, zegt de PS-voorzitter. “We hebben heel lang over de loonwet gesproken tijdens regeringsvorming. Er was een diep meningsverschil. Ook in de regering-Verhofstadt waren er verhitte discussies, maar we zijn altijd in staat geweest om een oplossing te vinden. Dat elke partij zijn standpunt heeft, dat is de basis van de democratie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Magnette wil ook lonen CEO’s bevriezen”

  1. in het communistische Rusland mocht men ook geen eigendom hebben,alleen de aparatsjiks mochten rijkdom vergaren,de ps-ptb-spa-pvda zijn goed op weg ,nu van de sosjes wisten we dat al,eerst ik en als er iets overblijft ,dan de rest.Ipv van een confederaal rijk Vlaanderen stevenen we af op een communistische regio aan de Noordzee,dank u,cdv.

  2. Het is grappig en cynisch om vakbonden, zoals Marc Leemans, naar de coronavakantie van Sofina te verwijzen. Een mooi bedrijf maar betaalde vorig jaar 49.000 eur belastingen op een netto winst van 1 miljard. De heer Verhofstadt krijgt daar meer als bestuurder dan de belastingbetaler. Vakbonden moeten zorgen voor werk, niet voor vakantie of uitkeringen.
    Conner Rousseau die zegt ‘arbeid moet meer beloond worden’, zou eens moeten stilstaan bij het feit dat België in Europa bij de top 3 van duurste arbeidskost staat. Deels door de hoge lonen, maar vooral door het hoge overheidsbeslag. Verlaag de loonlasten en werken wordt inderdaad eindelijk beloond.

Plaats een reactie

Delen