De symbolen van justitie. Foto Shutterstock.

De symbolen van justitie. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Man verschijnt voor assisen na uitlatingen op Facebook

Ruben Notteboom

Voor de eerste keer in onze geschiedenis moet een man voor assisen verschijnen na uitlatingen op Facebook. De man uit Flémalle had op het platform vrouwen bedreigd. Daarom verwees de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Luik de beschuldigde naar assisen.

Zijn advocaat, Alexandre Wilmotte, vertelde aan de media dat de man is vrijgelaten onder elektronisch toezicht. Hij had een video gepost waarin hij vrouwen bedreigde. Daarom werd hij in beschuldiging gesteld voor bedreigingen, drukpersmisdrijf en aanzetten tot haat.

Derde keer drukpersmisdrijf voor assisen sinds WOII, eerste keer drukpersmisdrijf online

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) is het enige bevoegde orgaan in ons land dat mensen naar assisen kan doorverwijzen. Maandag werd het dossier onderzocht en donderdag werd de man doorverwezen. “Een verwijzing naar het hof van assisen is logisch omdat persmisdrijven enkel door deze rechtsspraak kunnen worden vervolgd,” besluit Wilmotte.

Het komt echter zo goed als nooit voor dat een drukpersmisdrijf voor assisen verschijnt. Een drukpersmisdrijf op sociale media is al helemaal ongezien. De laatste keer dat ons land een drukpersmisdrijf voor assisen zag, was in 2011 in Brussel. Enkele auteurs hadden toen een boek gepubliceerd waarin ze oud-premier Paul Vanden Boeynants in brand staken wegens zedenfeiten.

Racistische pamfletten, een boek en een video

De eerste keer sinds de tweede wereldoorlog dat zoiets gebeurde was in 1994 wegens racistische pamfletten in Bergen. Nu is het dus slechts de derde keer dat assisen een drukpersmisdrijf ziet en de eerste keer dat dit drukpersmisdrijf online plaatsvond. Welke straf de verdachte boven het hoofd hangt, is nog onduidelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Man verschijnt voor assisen na uitlatingen op Facebook”

  1. merkwaardig …

    In 1999 werd de Belgische Grondwet gewijzigd om de “drukpersmisdrijven ingegeven door racisme of xenofobie” te onttrekken aan de bevoegdheid van het Hof. Op die manier hoopt men een einde te maken aan de immuniteit die ontstond door het niet toepassen van de zware assisenprocedure. Deze misdrijven komen nu voor de correctionele rechtbank.

Plaats een reactie

Delen