Theo Francken (N-VA) (Photonews)

Theo Francken (N-VA) (Photonews)

Uncategorized

N-VA lanceert campagne met pleidooi voor Australisch migratiemodel

Pieter Van Berkel

De N-VA lanceerde dinsdag een campagne op sociale media tegen illegale migratie, met een pleidooi voor het Australisch migratiemodel. “Enkel door die strenge lijn te trekken kunnen we een illegale oversteek naar Europa effectief ontraden“, zegt Kamerlid Theo Francken.

Volgens Francken is het Australisch migratiemodel nodig “om voor eens en altijd komaf te maken met illegale en ongecontroleerde migratie” en mensensmokkel tegen te gaan. De Australische aanpak “leidde tot een zeer drastische daling van het aantal doden op zee”, aldus Francken. Hij verwijst naar het grote aantal migranten dat daarentegen het leven laat in de Middellandse Zee.

Australië

https://twitter.com/FranckenTheo/status/1386914934768996359

Australië sloot akkoorden met Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea om daar opvangplaatsen op te richten. Bootmigranten worden op zee onderschept en naar die eilanden gebracht alvorens ze ooit Australisch grondgebied betreden. Ook diegenen die toch voet aan wal zetten worden naar de kampen gebracht.

De belangrijkste pijler van het Australische model is het feit dat wie Australië illegaal probeert te bereiken, het recht op verblijf verliest en 30 jaar geen toegang tot het grondgebied krijgt.

“Ook op de Griekse eilanden is de toestand mensonterend”

Het N-VA-Kamerlid erkent dat de toestand in de Australische opvangplaatsen “niet als te best is, integendeel”. “Dat is wat mij betreft onaanvaardbaar”, benadrukt Francken.

“België is Australië niet”, klinkt het. “We zijn niet omringd door zeeën. Ik pleit er dan ook niet voor om het Australische model letterlijk te kopiëren en plakken. Onze grenzen zijn namelijk die van de EU. En overal waar de zee grenst aan die Europese Unie, zullen we dus ook een systeem moeten toepassen waarbij we die boten onderscheppen en in veiligheid brengen alvorens ze onze grenzen bereiken.”

“Dat vandaag zelfs al het geval”, zegt Francken, die erop wijst dat omstandigheden op de Griekse en Italiaanse eilanden eveneens “mensonterend” zijn. Francken pleit voor internationale akkoorden met landen als Tunesië, Marokko, Senegal en Egypte om “écht veilige en menswaardige” opvang te voorzien in de regio, “onder toezicht van het UNHCR”.

Tot slot pleit Francken ervoor om, in navolging van Australië, mensen die illegaal naar hier komen het verblijfsrecht onmiddellijk te ontzeggen. “Enkel door die strenge lijn te trekken kunnen we een illegale oversteek naar Europa effectief ontraden”, aldus Francken. “Op die manier maak je een einde aan illegale en ongecontroleerde migratie. Met dit model kunnen we zelf onze humanitaire missies en gerichte arbeidsmigratie organiseren. Want op het einde van de dag kan migratie ook iets positiefs zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “N-VA lanceert campagne met pleidooi voor Australisch migratiemodel”

  1. TF heeft uiteraard groot gelijk. Helaas zal er nooit iets van komen. De bestaande plannen voor ‘omvolking’ zullen spijtig genoeg doorgaan. Het jammere is dat de nieuwkomers van een andere en invasieve cultuur zijn. Die op de duur de lokale bevolking, normen en waarden zullen verdringen en onderdrukken.

  2. Als de Vergrijzingskost op 100 staat, met hoeveel is dit reeds gestegen/gedaald tgv arbeidende immigratie vd laatste 10 jaar?
    Cijfers in Ndl wijzen eerder op 110 dan op 99.

Plaats een reactie

Delen