illustratie

Uncategorized

Nederlandse persfotograaf en vriendin in auto worden aangevallen

Wannes Neukermans

In Nederland zijn maandagavond een persfotograaf en zijn vriendin belaagd na het fotograferen van een autobrand. Het koppel wilde zich daarna uit de voeten maken, maar hun auto werd omgekiept door een shovel. De dashcamvideo is te zien op de website van de Volkskrant.

Persfotograaf Timothy (31) en zijn vriendin kwamen maandagavond rond half elf aan in Lunteren, een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland. Ze reden naar daar na melding van een autobrand. Toen Timothy foto’s begon te nemen, werden ze belaagd door een groep mannen. De fotograaf en zijn vriendin gingen in de auto zitten, waarna drie mannen op de auto afrenden en met gele stalen stokken beginnen te slaan. Terwijl het koppel de hulpdiensten verwittigden, rijdt iemand met een shovel in op de auto. Het tweetal schreeuwt om hulp wanneer de auto op z’n kop in de sloot wordt geduwd.

De twee raakten bekneld in het omgeslagen voertuig en werden door de brandweer bevrijd. Inmiddels pakte de politie al twee mensen op, waaronder ook de bestuurder van de shovel. Later volgt een inhoudelijke verklaring.

Meer en meer geweld tegen journalisten

Het Nederlandse meldpunt Persveilig ziet dit incident in Lunteren als voorbeeld van de forse stijging van geweldsincidenten tegen journalisten. Sinds het begin van 2021 maakten journalisten 98 keer melding van intimidatie, bedreiging en mishandeling bij het meldpunt. Daarmee zullen de eindcijfers van dit jaar veel hoger zijn dan 2020, waarin er doorheen het hele jaar 121 meldingen werden gedaan.

Volgens woordvoerder Peter ter Velde is er sinds maandagavond sprake van een nieuw dieptepunt. “Met de boerenprotesten en vervolgens de avondklokrellen dachten we dat de grens van geweld tegen journalisten was bereikt. Maar in Lunteren is de daad bij het woord gevoegd en een poging gedaan om een journalist uit te schakelen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Nederlandse persfotograaf en vriendin in auto worden aangevallen”

Plaats een reactie

Delen