Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Nieuw-Zeeland overweegt sigarettenverbod voor iedereen geboren na 2004

Wijnand Meeus

Nieuw-Zeeland heeft als doel voor ogen om vanaf 2025 rookvrij te zijn. Daarvoor heeft de regering enkele opvallende voorstellen gelanceerd. Een van de maatregelen zou zijn dat iedereen geboren na 2004 nooit meer sigaretten zal kunnen kopen.

‘De rookvrij generatie’ wordt ze genoemd. Iedereen die vanaf volgend jaar 18 wordt, zal nooit tabaksproducten kunnen aankopen. Op die manier wordt roken voor de nieuwe generatie volledig illegaal. Daarnaast kwam ook nog het voorstel om locaties waar sigaretten worden verkocht ook illegaal te maken.

“We hebben een nieuwe aanpak nodig”, vindt minister van Volksgezondheid Ayesha Verrall. “Elk jaar sterven ongeveer 4.500 Nieuw-Zeelanders aan tabak, en we moeten sneller vooruitgang boeken om tegen 2025 volledig rookvrij te zijn. Business-as-usual zonder een tabaksontmoedigingsprogramma zal ons daarbij niet helpen.“

Maar de plannen krijgen ook veel kritiek van onder anderen de sigarettenwinkels. Zij dreigen failliet te gaan door de nieuwe voorstellen. Daarnaast zal er mogelijk een nieuwe zwarte markt ontstaan indien tabak illegaal wordt gemaakt. Ook wordt er sterk beargumenteerd tot hoever de overheid mag ingrijpen in het leven van mensen. “Er is een filosofisch principe dat volwassenen binnen redelijke grenzen zelf beslissingen kunnen nemen”, klinkt het bij journalist Alex Braae.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Nieuw-Zeeland overweegt sigarettenverbod voor iedereen geboren na 2004”

Plaats een reactie

Delen