(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Opnieuw Amerikaanse kerk vernield door vandalen

Sonja Dahlmans

De Sint Elisabeth-kerk, een rooms-katholieke kerk in de Amerikaanse staat Californië, is woensdag slachtoffer geworden van vandalisme. De beeltenis van Maria is dertien maal geslagen met een voorhamer, blijkt van opnames van de eigen veiligheidscamera’s.

Op de opnames is een man te zien die met een voorhamer meerdere malen inslaat op de afbeelding van Maria. De kerk biedt met name thuis aan Spaans sprekende gelovigen en dateert van 1950. De parochie zelf bestaat al sinds 1919.

Aanvallen op kerken zijn in de Verenigde Staten de laatste jaren gestegen. Zo werd er met Pasen van dit jaar in een kerk in Elkland, Missouri, het spreekgestoelte, een antieke piano en een 100-jaar oud stuk glas in lood vernield. Er zijn voor dit incident reeds vier arrestaties verricht, mogelijk volgen er meer volgens sherrif Roye Cole. De kerk van Elkland dateert uit de achttiende eeuw. Voor Amerikaanse begrippen is dit oud.

En op 14 maart werden er in Boston twee kerken gevandaliseerd. Ook hier betrof het twee rooms-katholieke kerken. En in de staat Californië werd een andere kerk 24 maart dit jaar ingebroken en beroofd. De inbrekers namen hier verschillende dingen mee. De kerk werd ook vernield. Het kruis werd van de muur gehaald en beschilderd met een demonisch symbool, volgens voorganger Craig Liskey. Het interieur van de kerk werd beschadigd in elke ruimte volgens hem en beklad met graffiti. De daders lieten het Hebreeuwse woord voor hel na op een brief die na hun daad voor de gemeente werd achtergelaten.

Het aantal vernielingen van, met name rooms-katholieke, kerken in de Verenigde Staten is de laatste jaren gegroeid blijkt uit een onderzoek van het Comité voor Religieuze Vrijheid. Alleen al vanaf mei 2020 tot nu toe werden reeds 67 gevallen gemeld. Dit haalt nauwelijks de nationale pers. “Dit doet je denken hoe er gereageerd zou worden zouden de aanvallen op moskeeën zijn geweest? Of openbare scholen? Of, laten we zeggen, Planned Parenthood-faciliteiten? Lezers hoeven geen begrip te hebben van wat journalisten wel of niet nieuwswaarde vinden hebben, om deze vragen te kunnen beantwoorden”, schrijft Clemente Lisi.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Opnieuw Amerikaanse kerk vernield door vandalen”

Plaats een reactie

Delen