De Tsjechische president Andrej Babis (Photonews)

De Tsjechische president Andrej Babis (Photonews)

Uncategorized

Rusland en Tsjechië wijzen elkaars diplomaten uit

Pieter Van Berkel

Rusland heeft zondag 20 Tsjechische diplomaten het land uitgezet, nadat Tsjechië een dag eerder hetzelfde deed met 18 Russische diplomaten. Het land beschuldigt Rusland ervan achter een explosie in munitiedepot te zitten.

Rusland reageerde woedend op de uitzetting en beschuldigt Tsjechië ervan de “basis van normale banden tussen onze landen te vernietigen”. De 18 Russische diplomaten kregen 72 uur de tijd om het land te verlaten. De 20 Tsjechische diplomaten kregen daarentegen slechts een dag om Rusland te verlaten.

Volgens de Tsjechische regering zit Rusland achter een explosie in een munitiedepot in Oost-Tsjechië in 2014. Daarbij kwamen twee personen om het leven. Doelwit van de aanval zou een lading bestemd voor de Bulgaarse wapenhandelaar Emilian Gebrev zijn geweest. Volgens de Tsjechische president Andrej Babis was de wapenhandelaar later het doelwit van een mislukte moordaanslag.

Enkele dagen voor de ontploffing reisden twee mannen met de namen Alexander Petrov en Ruslan Boshirov naar Tsjechië. Dat zijn dezelfde namen die gebruikt werden door de twee leden van de Russische militaire inlichtingendienst GRU die verdacht worden van de vergiftiging van de Russische spion Sergej Skripal in het Verenigd Koninkrijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen