Een man met een bord waarop "vrijheid voor Navalny, gevangenis voor Poetin" geschreven staat. Foto Shutterstock.

Een man met een bord waarop "vrijheid voor Navalny, gevangenis voor Poetin" geschreven staat. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Russische aanklager wil Stichting tegen Corruptie van Navalny verbieden

Ruben Notteboom

Enkele Russische openbare aanklagers hebben afgelopen vrijdag gevraagd om organisaties gelinkt met Navalny te verbieden. Dat verzoek dienden ze in bij een rechtbank van Moskou. Ze willen die organisaties als “extremistisch” bestempelen, waardoor het verboden wordt om er lid van te zijn. Leden riskeren dan gevangenisstraffen.

Het FBK, de Stichting tegen Corruptie van Navalny, wordt met dit verzoek geviseerd. Als het verzoek ingewilligd wordt, komt de organisatie op de lijst voor terroristen en extremisten te staan. “Verborgen onder liberale slogans willen deze organisatie de sociale een sociaal-politieke situatie destabiliseren,” vindt de aanklager van Moskou. Daarnaast vinden ze dat de stichting “omstandigheden creëert om de fundamenten van de constitutionele orde te verstoren.” Daarom vinden ze de activiteiten van het FBK “onwenselijk”.

Op het lijstje met IS, de Taliban en de Getuigen van Jehova

Op die lijst voor extremisten en terroristen staan momenteel 33 organisaties, zoals de Islamitische Staat, de Taliban en de Getuigen van Jehova. Deel uitmaken van die groepen is dus verboden. De druk op de aanhangers van Navalny neemt steeds meer en meer toe sinds de opsluiting van Navalny zelf. Men maakt zich tevens zorgen over zijn gezondheidstoestand en de medische gemeenschap waarschuwt dat hij onmiddellijk hulp moet krijgen.

Tegenstanders van het voorstel noemen het een “poging om massaal politieke tegenstanders te onderdrukken, vooral geviseerd op aanhangers van Navalny”. Ivan Zhdanov, de voorzitter van FBK, verwacht dat het verzoek ingewilligd zal worden, maar dat schrikt hen naar eigen zeggen niet af. “We zullen ons werk vredevol, publiek en efficiënt verderzetten,” klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Russische aanklager wil Stichting tegen Corruptie van Navalny verbieden”

  1. In Rusland is de KGB de baas en Poetin de baas van de KGB. In België wordt de macht uitgeoefend door een junta van partijvoorzitters die een coalitie vormen in de Wetstraat.
    Dat noemen zij de macht delen. Al lijkt verkavelen een gepaster woord. Maar wie zijn ze en wie controleert dat obscure clubje? Zeven mini partijen die amper nog kiezers vinden in België= PS (19 zetels) MR (14) CD&V (12) OVLD (12) Ecolo (12) SP-a (9) en Groen (8), samen 74 zetels op een totaal van 150 zetels. Een gemanipuleerde meerderheid. In de strijd tegen Corona doet de junta beroep op twee extraparlementairen: een viroloog en een professor. Hun taak: de premier in bescherming nemen, tegen het protest van de Belgen en Vlamingen over zijn autocratisch beleid. Zelfs bij de gesubsidieerde pers begint het te dagen dat premier Alexander De Croo en zijn junta de controle over het beleid kwijt zijn. Hoelang gaat deze regering nog een revolte kunnen voorkomen?

  2. Maakt niet uit welke politieke strekking, het komt allemaal op het zelfde neer. Geef die boeren bier en voetbal zodat ze zich gedeisd houden terwijl ik mijn zakken vul.
    Revolutie in België? Nooit! De Walen hebben geen geld en de Vlamingen kunnen geen geld missen want ze hebben teveel leningen lopen.

  3. In het Rusland van POETIN kan iedere vorm van kritiek en oppositie tegen zijn autoritair en corrupt regime als extremisme bestempeld en als dusdanig bestraft worden. Het strafkampensysteem, overgeërfd uit de communistische GOELAG, is nog steeds operationeel. Humanisering van het gevangeniswezen, waarmee onder Boris JELTSIN een begin werd gemaakt, werd onder Poetin opgeschort. Russische organisaties die contacten onderhouden met het buitenland moeten zich als buitenlands agent laten registreren. Eisen dat de inheemse, niet-Russische, talen in de autonieme republieken, zij het maar enkele uren per week, verder onderwezen zouden worden, kan bestempeld worden als oproepen tot haat. Kritiek op de traditionele godsdiensten, waaronder ook de islam, is strafbaar. Onderzoek doen naar de misdaden van Stalin kan uitmonden in beschuldiging van pedofilie, zoals het de historici Joerij DIMITRJEV en zijn collega Sergej KOLTYRIN overkwam. Zij deden in Karelië decennialang onderzoek naar de Stalinterreur en legden stalinistische massagraven bloot. Op beschuldiging van pedofilie werden ze tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld. Sergej Koltyrin bezweek ondertussen in de gevangenis. Stel u voor dat nazi-jagers in Duitsland hetzelfde lot zouden ondergaan.

Plaats een reactie

Delen