Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) - Foto: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) - Foto: Photonews

Uncategorized

Verlinden (CD&V) legt in de Kamer verantwoording af voor deelname aan politietest

Niels Geerinck

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) moest zich vandaag komen verantwoorden. De Kamer eist meer uitleg bij haar deelname aan een indoor sportactiviteit afgelopen weekend. Verlinden liet verstaan dat ze de frustratie begrijpt maar dat de proef ‘in alle veiligheid georganiseerd” was.

Verlinden was vorige zaterdag te gast bij de Gentse politie. Daar volgde ze de fysieke selectieproeven voor de federale politie. De manier waarop de test die de agenten dienden af te leggen, de zogenaamde beeptest, roept echter heel wat vragen op. De test werd binnen georganiseerd en de deelnemers liepen allemaal zonder mondmasker. Onder hen bevond zich ook de minister.

Ideaal fotomoment

Minister Verlinden kon rekenen op heel wat kritiek van verschillende Kamerleden. Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere gaf Verlinden een veeg uit de pan. Volgens Depoortere was zij er enkel aanwezig “omdat het een ideaal fotomoment was”. “Wij zijn van mening dat die selectieproeven moeten plaatsvinden, maar wat de toegevoegde waarde is van uw aanwezigheid, zeker zonder mondmasker, is nog maar de vraag. U overtrad uw eigen coronaregels die u nu al meer dan een jaar oplegt in de vorm van soms zeer bedenkelijke MB’s. U lacht mensen die ook terug indoor willen sporten uit in het gezicht.”, zo sprak Depoortere haar toe.

Ook de N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover was niet mals voor de minister van Binnenlandse zaken. “In normale omstandigheden is dat niets om aanstoot aan te nemen, het hoort bij de job en het siert u dat u betrokkenheid toont met het terrein. Maar in deze omstandigheden was het ongepast. Ik vind het spijtig voor het ambt en voor de geloofwaardigheid om de naleving van de regels bij de mensen af te dwingen” , aldus De Roover.

“In alle veiligheid georganiseerd”

Verlinden vond haar optreden wel verantwoordelijk. “Ondanks alle Covid-19-perikelen is het belangrijk om de instroom bij de politie te blijven garanderen en dus ook om die selectieproeven te organiseren. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om elke mogelijkheid aan te grijpen om een job bij de politie in de verf te zetten en de rekrutering te ondersteunen.”, zo zegt ze.

Volgens Verlinden werden de proeven “in alle veiligheid georganiseerd” en mocht het masker slechts af tijdens de proef en was de ruimte voorzien van een goede ventilatie.

Begrip voor de uitbaters van sporthallen

Naar eigen zeggen snapt de minister de kritiek die ze nu krijgt. Heel wat sportclubs en fitnesscentra staan met het water aan de lippen, omdat ze niet open mogen door de coronamaatregelen. “Ik begrijp de uitbaters van sporthallen en hun gebruikers, en het spijt mij oprecht dat ik hen vandaag nog geen beter nieuws kan geven of een datum waarop ze kunnen heropenen.”, zo zegt ze finaal.

Regeren als minister vanuit een ivoren toren

De rechtvaardiging die Verlinden vandaag aanbracht kon allerminst bijval vinden bij de oppositiepartijen. De Roover (N-VA) vindt het niet kunnen dat Verlinden zich niet excuseert naar de bevolking toe. Hij spreekt van een ‘klasse verschil’. “U heeft aangetoond dat u blijkbaar functioneert in een ivoren toren. Het MB is blijkbaar een soort ‘klasse-MB’: wie erin slaagt de gaatjes te vinden, mag meer dan wie dat niet kan.”, zo reageerde De Roover.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Verlinden (CD&V) legt in de Kamer verantwoording af voor deelname aan politietest”

  1. Bij overtreding van covidmaatregelen door burgers laten politiek en gerecht de blauwe cavalerie uitrukken, tot en met het arresteren van kinderen die thuis vreedzaam in een bubbel zaten van 5. Wanneer minister Annelies Verlinden (CD&V) arrogant diezelfde maatregelen negeert is er blijkbaar niets aan de hand voor de bende van Vivaldi. Stop die criminele hypocrisie. Een sanctie: geef de mediageile babe Annelies Verlinden haar C4. Oneervol ontslag in mensentaal.

Plaats een reactie

Delen