Georges-Louis Bouchez (Photonews)

Georges-Louis Bouchez (Photonews)

Uncategorized

Bouchez: “Hoofddoek bij overheidspersoneel is dwaasheid van links”

Pieter Van Berkel

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez herhaalt dat hij geen voorstander is van het toestaan van hoofddoeken bij overheidspersoneel. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. Het onderwerp verdeelt de Brusselse regering.

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB werd begin mei veroordeeld wegens discriminatie omwille van het verbod op het dragen van een hoofddoek door het personeel. De MIVB hanteert als overheidsbedrijf namelijk het neutraliteitsprincipe.

De kwestie verdeelt de Brusselse regering. Ecolo/Groen en One.Brussels – Vooruit zijn allen voorstander van het toestaan van een hoofddoek. De Brusselse PS is vooralsnog verdeeld. De liberale MR is resoluut tegen.

Bouchez: “Dwaasheid van links”

“De regel is duidelijk: men is vrij om het op straat te dragen, bij een particuliere werkgever, als men dat wil. Maar er is een basisbeginsel: de neutraliteit van de Staat”, zegt MR-voorzitter Bouchez. “Geen religieuze, filosofische of overtuigende of politiek teken voor de regering. Het dragen van een hoofddoek is hetzelfde soort markering als wanneer ik naar een loket ga en ik word begroet door iemand met een PS-t-shirt aan. Dan kan ik altijd tegen mezelf zeggen dat de administratie mijn zaak niet op dezelfde manier heeft behandeld.”

“Dat is de dwaasheid van links”, zegt Bouchez. “Decennialang heeft links ervoor geijverd dat de namen van de schoolvakanties niet langer die van religieuze feesten zouden zijn, dat kruisbeelden uit gerechtsgebouwen en scholen zouden worden verwijderd, en gelijk hadden ze; en vandaag komen ze met de hoofddoek, wat nergens op slaat! Wat wij op de katholieke godsdienst hebben toegepast toen wij zeiden dat wij onze samenleving echt moesten seculariseren, moeten wij op alle godsdiensten toepassen. Het is geen standpunt tegen de hoofddoek, maar tegen elk ostentatief teken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Bouchez: “Hoofddoek bij overheidspersoneel is dwaasheid van links””

  1. Die man zou beter in Vlaanderen komen wonen zodat men op hem kan stemmen.
    Ik ben ervan overtuigt dat hij zou verschieten van het aantal stemmen, zeker als hij zijn Belgicistisch parcour laat vallen.

Plaats een reactie

Delen