BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 25 : Belgian Minister of Foreign Affairs Sophie Wilmes (MR) meets Antony J.Blinken, Secretary of State of the United States, at the Egmont Palace in Brussels for a work meeting March 25, 2021 in Brussels, Belgium, 25/03/2021 ( Photo by Didier Lebrun / Photonews

Uncategorized

Buitenlandse Zaken-ministers Benelux naar Oekraïne om steun toe te zeggen in conflict met Rusland

Wannes Neukermans

Sophie Wilmès, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken (MR) trekt morgen met haar collega’s uit Nederland en Luxemburg. Samen willen ze de Russische autoriteiten hun steun toezeggen in het kader van de opkomende spanningen met Rusland.

Rusland ontplooide in april tienduizenden troepen aan de grens met Oekraïne. Volgens het Kremlin ging het om een militaire oefening, maar in het Westen werd er her en der voor een invasie gevreesd. In Oost-Oekraïne ging dat gepaard met heropflakkeringen van geweld. De toestand bedaarde nadat Moskou op 23 april de terugtrekking van zijn troepen aankondigde.

Ontmoeting met lokale actoren

Sophie Wilmès, die momenteel als Belgisch minister van Buitenlandse Zaken de Benelux voorzit, gaat donderdag met haar ambtgenoten Stef Blok (Nederland) en Jean Asselborn (Luxemburg) naar het Donetsbekken. In die regio zijn de pro-Russische gevoelens zeer sterk. Daar zal het drietal lokale actoren ontmoeten om een beeld te krijgen van de situatie in de regio. Donderdagavond voeren ze gesprekken met het Oekraïense middenveld, vrijdagochtend ontmoeten ze de Oekraïense autoriteiten.

“Oekraïne is een belangrijke partner van de Europese Unie en de Benelux-landen”, aldus Wilmès. “Deze missie is ook een gelegenheid om onze banden met het land, maar ook met de Oekraïense bevolking aan te halen. De Benelux-landen hebben herhaaldelijk hun volledige steun aan en solidariteit met Oekraïne betuigd, met name in het kader van de Verenigde Naties en de OVSE, vooral waar het gaat om de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van het land.”

Ook de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken zal naar Oekraïne afreizen. Dat bezoek geldt als een herbevestiging van de steun van het westen aan de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne. Blinken gaat de Oekraïners ook op het hart drukken dat er meer inspanningen geleverd moeten worden in de strijd tegen corruptie en om het land te moderniseren. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Buitenlandse Zaken-ministers Benelux naar Oekraïne om steun toe te zeggen in conflict met Rusland”

Plaats een reactie

Delen