Isabel Díaz Ayuso. Foto Shutterstock

Isabel Díaz Ayuso. Foto Shutterstock

Uncategorized

Centrumrechtse Partido Popular overwint in Madrid

Wijnand Meeus

Bij de vervroegde verkiezingen in Madrid haalt de centrumrechtse partij Partido Popular van minister-president Isabel Díaz Ayuso een duidelijke overwinning. De partij haalt 65 van de 136 zetels binnen in het regionale parlement. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de verkiezingen van 2019.

Het is vooral de visie op het coronabeleid van de partij die veel steun vindt bij het volk. De partij charmeerde een coronamoe Madrid met haar gevecht om de stad open te houden, tegen de socialistische federale regering in. Omdat een absolute meerderheid van 69 zetels zo goed als zeker niet gehaald wordt, zal de Partido Popular wellicht weer aangewezen zijn op de gedoogsteun van de rechts-populistische partij Vox, die voorlopig van 12 naar 13 zetels stijgt.

De grootste verliezers van de verkiezingen zijn de socialisten. De sociaaldemocratische PSOE dook van 37 zetels in 2019 naar 24 zetels. Het linkse Más Madrid is eveneens goed voor 24 zetels, het links kartel Unidas Podemos (UP) voor 10 zetels. Pablo Iglesias, boegbeeld van de linkse partij Podemos, kondigde gisteren aan uit de politiek te stappen. Hij maakte deze beslissing na de nederlaag die ze hebben geleden. “We hebben gefaald”, klonk het. “Ik denk dat het vandaag duidelijk is dat ik er nier meer toe kan bijdragen om de institutionele kracht van onze beweging te consolideren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

4 gedachten over “Centrumrechtse Partido Popular overwint in Madrid”

  1. En hoe heeft de PP gewonnen? door heel links te benoemen voor wat het zijn nl communisten!!
    De slogan van Isabel Díaz Ayuso was vrijheid of communisme!
    Ook geen cordons rond VOX door PP. Daar waar centrum rechts zoals hier of in frankrijk het aanhangsel van de communistem maakt verdwijn t het zelf.

    Daar waar men duidelijk het contrast maakt , winnen ze.

Plaats een reactie

Delen