Illustratie

Uncategorized

Covid Safe Ticket wordt geen permanent vaccinatiepaspoort

Wannes Neukermans

Vanaf 13 augustus zouden festivals en andere massa-evenementen opnieuw kunnen doorgaan. Bezoekers zullen een bewijs van vaccinatie of negatieve coronatest moeten voorleggen om binnen te mogen. Dat bewijs, het “Covid Safe Ticket”, moet een tijdelijk en uitzonderlijk document blijven. Dat vertelde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) woensdag in De Ochtend (Radio 1). “We willen vermijden dat we in een samenleving terechtkomen waar je enkel van de vrijheid gebruik kunt maken als je een gezondheidsbewijs hebt.”

Gisteren besliste het Overlegcomité dat er vanaf 13 augustus opnieuw grotere evenementen met meer dan 5.000 bezoekers mogelijk moeten zijn. Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine kondigde onmiddellijk aan dat het festival dit jaar op volledige capaciteit zal doorgaan. Er zullen dus zo’n 66.000 bezoekers per dag naar het festival kunnen komen. “Er zullen een aantal wijzigingen zijn, maar het is non-social distance en je moet ook geen mondkapje dragen”, aldus Mahassine op Studio Brussel.

Systeem tot eind september

Over twee maanden zouden bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze ofwel gevaccineerd zijn, ofwel een negatieve PCR-test afgelegd hebben. Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) gaf dinsdag al aan dat dat regime in tijd beperkt zal worden tot eind september.

“We zijn goed bezig met de vaccinatiecampagne, maar we zullen wellicht moeten wachten tot september voor een volledige ‘coverage’”, legde Wilmès woensdag uit. “In de tussentijd willen we wel dat er festivals en andere massa-evenementen op een veilige manier kunnen worden georganiseerd.”

Duidelijk verschil tussen Europees coronacertificaat

Een eenmalig, tijdelijk en uitzonderlijk document dus. Het is duidelijk een ander document dan het Europese coronacertificaat. Dat document is bedoeld om reizen mogelijk te maken. Dat systeem zou ook langer in stand gehouden worden. De onderhandelingen op Europees niveau over het certificaat lopen nog.

Het Covid Safe Ticket moet er voor zorgen dat het Europese coronacertificaat voor langere periode gebruikt wordt voor binnenlandse toepassingen. “Het is ook een kwestie van de juiste bewoording. Het mag geen vaccinatiepaspoort zijn, want vaccinatie is niet verplicht”, aldus Wilmès.

“We hebben altijd gezegd dat vaccinatie vrijwillig is, daarom is ook een negatieve PCR-test een optie. Er zijn ook mensen – weliswaar weinig – die om verschillende redenen niet gevaccineerd mogen worden. Ook zij moeten van hun vrijheden gebruik kunnen maken.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Covid Safe Ticket wordt geen permanent vaccinatiepaspoort”

  1. Ik begrijp de meerwaarde niet van dat “Covid Safe Ticket”. Als je een Europese coronacertificaat hebt, is dat toch ook een geldig bewijs van vaccinatie. Wat goed is voor te reizen, is in mijn ogen ook goed om toegang te krijgen tot een evenement. Typisch Belgisch……..absurd dus.

  2. Dictators zijn enorm vlug verslaafd aan de macht. Pandemies creëren dictators in minuten. Nooit was de macht van een politieker groter. Na een pandemie moeten al die regeringen d’office aftreden om de politici toe te laten te gaan afkicken op een afgelegen plaats. Anders blijf je opgezadeld met beslissingen die maar versoepelen naar gelang het afkickproces vordert. Dat duurt te lang.

  3. Kan er mij iemand uitleggen op welke manier een dergelijk Safe Ticket (of vaccinatiepaspoort, of hoe je het ook wil noemen) NIET 100% discriminerend is? Wie nog niet gevaccineerd kon worden door de tergende traagheid waarmee die actie voortkruipt, en niet om de 48u bij de dokter wil gaan betalen voor een negatieve test, mag binnenkort nergens nog binnen…. Dat is een opdeling van de bevolking in 2 kampen gebaseerd op de gezondheidstoestand die in principe valt onder medisch geheim. Waarom is er geen AIDS-Safe-Ticket (of -paspoort) dat bewwijst dat je géén Aids hebt? HIV-positieven zijn toch ook besmettelijk? Waarom geen Chlamydia-paspoort (of Syfilis, Herpes, Gonorroe…) ziektes die ook door contact overgedragen worden?
    Wie gaat de sneltest aan de inkom afnemen? Gaat er overal medisch geschoold personeel staan aan de ingang van bioscoop, fitness, café, … ? Waarom mag ik op basis van mijn gezondheidstoestand niet meer deelnemen aan het publieke leven?

Plaats een reactie

Delen