Peter De Roover (N-VA). Foto Shutterstock.

Peter De Roover (N-VA). Foto Shutterstock.

Uncategorized

“De oppositie is heel verscheiden, maar in hun kritiek op de pandemiewet klinkt de argumentatie unisono”

Wijnand Meeus

Donderdag komt er opnieuw een stemming over de pandemiewet in de plenaire vergadering van de Kamer. Vandaag zette de meerderheidspartijen in de commissie Binnenlandse Zaken het licht al op groen. De oppositie is echter nog niet tevreden over de inhoud. Zo bestaat er twijfel of de pandemiewet wel toelaat om onmiddellijk op te treden. Een zeldzaam gegeven, maar het lijkt dat de voltallige oppositie donderdag aan één zeel zal trekken.

Op vraag van N-VA zal het verslag van deze commissievergadering tijdens een nieuwe vergadering eerst goedgekeurd moeten worden. De oppositiepartijen zullen hoogstwaarschijnlijk tegenstemmen. “De Raad van State heeft in zijn advies over de wet altijd gezegd dat een nieuw advies moet gevraagd worden als de aanpassingen van de regering verder gaan dan hij voorstelde”, klinkt het bij N-VA-fractieleider Peter De Roover. “En dat is op minstens drie punten het geval.”

Als donderdag vijftig Kamerleden beslissen dat de tekst opnieuw naar de Raad van State moet, gebeurt dat. Om de vijftig te halen, moeten Défi én CDH, of PTB/PVDA met Vlaams Belang wel aan hetzelfde zeel trekken. De Roover ziet het in ieder geval goed komen. “De oppositie is heel verscheiden, maar in hun kritiek op de pandemiewet klinkt de argumentatie unisono.” Ook Raoul Hedebouw (PVDA) denkt dat de tekst nog eens naar de Raad van State gaat.

Ondertussen lopen al 14 dagen de dwangsommen van 5.000 euro per dag omdat een Brusselse rechter oordeelde dat er geen wettelijke basis bestond voor de coronamaatregelen. De Liga voor Mensenrechten eist het geld momenteel nog niet omdat ze het risico niet wil lopen om het geld te moeten terugstorten als ze in beroep uiteindelijk toch ongelijk zou krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen