Liz Cheney. Foto Shutterstock

Liz Cheney. Foto Shutterstock

Uncategorized

Liz Cheney weggestemd uit partijfunctie na kritiek op Trump

Wijnand Meeus

Liz Cheney, een Amerikaanse politica voor de Republikeinen, werd woensdag na stemming verdreven van een van de topplaatsen van de partij. Zo werd ze afgezet als voorzitter van de fractie in het Huis van Afgevaardigden. De beslissing kwam er als gevolg van haar aanhoudende kritiek op voormalig president en partijgenoot Donald Trump. Haar collega’s, onder wie fractieleider Kevin McCarthy, vinden dat kritiek op president Joe Biden en zijn plannen belangrijker is.

Cheney keerde zich tegen Trump na de incidenten bij het Capitool op 6 januari 2021, waar op dat moment de verkiezing van Joe Biden officieel werd bevestigd. Daarna stemde ze samen met slechts negen andere Republikeinen voor de afzetting van de toenmalige president. Dat leverde haar in februari ook al een motie van wantrouwen in haar eigen fractie op, maar bij die gelegenheid stond, in een geheime stemming, de meerderheid nog achter haar.

Nu denkt de partij er toch duidelijk anders over. De stemming van vandaag moest maar twintig minuten duren voor het resultaat duidelijk werd. Toch bleef Cheney nog een uitdagende houding aanhouden bij vertrek. “Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Trump nooit meer president wordt”, klonk het achteraf. “Het is belangrijk dat wie wordt gekozen trouw is aan de grondwet. We kunnen ons niet laten afremmen door de leugens van een gevaarlijke oud-president.”

Wie haar plaats zal innemen is nog niet helemaal duidelijk. Al wordt er gesproken over afgevaardigde Elise Stefanik uit New York.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Liz Cheney weggestemd uit partijfunctie na kritiek op Trump”

  1. Toch wel grappig dat open grenzen neo cons zoals Chenney en Bush even zeer gedemoniseerd worden door links en de propagandapers , hollywood etc….. TOT ze ingaan tegen echte conservatieven. Dan worden ze massaal gesteund.

    Goede zaak voor de GOP dat de open grenzen , eindeloze oorlogen lobbyisten eruit gaan….

Plaats een reactie

Delen