Sloveens premier Jansa

Uncategorized

Slovenië annuleert expo door deelname van criticus van premier

Wannes Neukermans

De tijdelijke tentoonstelling die het Europees Parlement organiseert om het roterende voorzitterschap van de EU in de verf te zetten, gaat in Slovenië niet door. De expo wordt geannuleerd omdat een van de deelnemende kunstenaars een hevige criticus is van premier Jansa.

De tentoonstelling bestaat uit werken van de collectie van het Europees Parlement. Daarnaast selecteert het betrokken land nog enkele werken. Op 1 juli wordt Slovenië voorzitter van de EU. Ze nemen de functie over van Portugal.

Europees parlement selecteert werken

Vrijdag kregen de diensten van het Parlement echter te horen dat de tentoonstelling deze keer niet doorgaat. Men verwijst daarvoor naar de moeizame voorbereidingen en terugkerende complicaties. Het feit dat het Europees Parlement de werken selecteert, schoot ook in het verkeerde keelgat. “Slovenië is een onafhankelijk en soeverein land dat zelf beslist wat het zal tentoonstellen. Het is niet aan medewerkers om voorwaarden te stellen. Zij kunnen dat wel doen, maar ik kan weigeren die te aanvaarden.”

Mini-Orban

De Sloveense overheidsomroep is er van overtuigd dat de annulering te maken heeft met de beslissing van het Europees Parlement om een werk te selecteren van Arjan Pregl. De kunstenaar is een hevige criticus van de regering van premier Janes Jansa.

Jansa, die in zijn land ook wel de “mini-Orban” genoemd wordt, heeft het moeilijk met kritiek van de media. Oppositiepartijen hebben een afzettingsprocedure tegen de regering van Jansa opgestart. Het Sloveens Parlement zal hierover volgende week stemmen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen