Chaudhry Mohammad Sarwar (Wikimedia)

Chaudhry Mohammad Sarwar (Wikimedia)

Uncategorized

Gouverneur Pakistaanse provincie Punjab: “Pakistan veiligste land voor religieuze minderheden”

Sonja Dahlmans

De gouverneur van Punjab, Chaudhry Mohammad Sarwar, heeft in een verklaring gezegd dat zijn land het veiligste land is voor religieuze minderheden. De autoriteiten in Pakistan doet verwoede pogingen om de eigen reputatie op het wereldtoneel met betrekking tot religieuze vrijheid positief te houden.

Er komt echter steeds meer aandacht voor de positie van religieuze minderheden in het land. Zo diende onlangs het Europese Parlement gezamenlijk een motie in aangaande de blasfemiewetten in Pakistan. In het Pakistaanse parlement daarentegen werd in april nog gestemd om de Franse ambassadeur het land uit te zetten. De TLP (Tehreek-e-Labaik Pakistan) had dit geëist vanwege Macrons verdediging van de pers om Mohammedcartoons te publiceren.

Een dag voor de verklaring van Sarwar werd bekend dat een christelijke vrouw in Pakistan ontvoerd werd door een moslim. Zij werd door hem twintig dagen lang gemarteld en verkracht. Ook kreeg zij drugs toegediend door haar ontvoerder. Volgens de echtgenoot van de vrouw doen de autoriteiten niets om christenen te helpen in dergelijke zaken. Ze zijn doorgaans arm en bovendien hebben christenen nauwelijks status in het land. Ook zegt de echtgenoot dat de ontvoerder van zijn vrouw de politie heeft omgekocht.

In Pakistan worden jaarlijks honderden meisjes van religieuze minderheidsgroepen ontvoerd en verkracht. Soms leidt dit ook tot gedwongen bekering tot de islam en een gedwongen huwelijk met een moslim. Ook zijn het juist de religieuze minderheden die vaak te lijden hebben onder valse beschuldigingen van blasfemie. Onlangs werd nog een christelijk echtpaar na zeven jaar in de dodencel vrijgesproken. Het echtpaar zou Mohammed hebben beledigd. Het percentage religieuze minderheden in Pakistan bedroeg eerder nog zo’n 15% van de totale bevolking, nu is dit aantal geslonken tot nog minder dan 4%. De gemeenschap in het land raakt meer en meer geïslamiseerd.

De voormalige gouverneur van Punjab, Salman Taseer, werd vermoord nadat hij had gezegd dat de blasfemiewet was misbruikt in de bekende zaak van Asia Bibi die ook bijna tien jaar vastzat voor belediging van de islam. Taseer werd nadien vermoord door zijn eigen lijfwacht. Toen deze werd berecht en geëxecuteerd voor de moord op de gouverneur in 2016, volgden massale protesten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Gouverneur Pakistaanse provincie Punjab: “Pakistan veiligste land voor religieuze minderheden””

  1. When in rome…ik ben tegen elke vorm van geloof, maar jij weet wel heel goed over welk geloof je zo iets denigrerend kan schrijven. Schrijf iets dergelijks over de moslims in Pakistan…neen zelfs hier in België loop je dan al een groot risico. Misschien dat Somers je in de gevangenis laat steken wegens “haatspraak”.

Plaats een reactie

Delen