Wouter De Vriendt (Groen)

Uncategorized

Groen steunt regeringsbeslissing terughalen IS-kinderen en moeders

Wannes Neukermans

Volgens Groen-kamerfractieleider Wouter De Vriendt is kinderen van IS-vrouwen en de vrouwen zelf terughalen uit Syrische kampen de meest menselijke en veilige beslissing. Hij blijft de beslissing verdedigen, ook nadat oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang kritiek gaven. Dat schrijft vrt NWS.

Gisteren raakte bekend dat de repatriëring van een aantal IS-vrouwen en hun kinderen de afgelopen dagen voorbereid werd door een delegatie van Buitenlandse Zaken. Onder andere Theo Francken (N-VA) reageerde hier al teleurgesteld op.

Een politiek gevoelig dossier, erkent Wouter De Vriendt, kamerfractieleider voor Groen. “Het zat in de vorige regering geblokkeerd omdat men geen actieve inspanningen wilde doen om de kinderen te repatriëren. Wij doen dat wel en indien nodig halen we ook de moeders terug, als zij hun kinderen niet laten vertrekken. Daar hebben we met Groen voor op de barricaden gestaan, daar ben ik nog altijd fier op.”

“De meest veilige oplossing”

De eerste observatiemissies op de risico’s in de schatten zijn achter de rug. Voor de moeders wordt geval per geval bekeken of zij teruggehaald worden, zegt De Vriendt. “Het is in elk geval de meest veilige oplossing. Die vrouwen zijn ofwel al bij verstek veroordeeld ofwel loopt er een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hen. Als ze hier landen, worden ze meteen aangehouden en opgesloten. Het is in ons belang dat we dat doen, want we zien de invloed van IS in de kampen weer toenemen en er zijn duidelijke signalen van radicalisering bij zowel de moeders als de kinderen.”

Vooral voor de kinderen is het volgens Groen duidelijk: “Kinderen dragen geen schuld voor de fouten van hun ouders”, aldus De Vriendt. “Hun welzijn staat voorop, we kunnen hen niet laten sterven in die kampen.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Groen steunt regeringsbeslissing terughalen IS-kinderen en moeders”

  1. De meeste hebben een dubbele nationaliteit en spreken ook perfect de taal van hun herkomstland. Waarom worden ze niet in hun landen van herkomst opgevangen? Te gevaarlijk en onbetrouwbaar?

  2. Elke groene en andere voorstander stelt zich met al hun hebben en houden, inclusief toekomstige, levenslang borg voor de goede afloop.
    Wetsvoorstel van de Wouter.
    Gelieve alle stemmen goed te repertorieren.

  3. Zitten De Vriendt en Calvo al in het vliegtuig om zelf de daad bij het woord te voegen? En zijn de slaapkamers in hun woningen al klaar om op eigen kosten de Jihad-bruiden en kinderen op te vangen?

Plaats een reactie

Delen