(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Grote humanitaire crisis dreigt in Burkina Faso

Sonja Dahlmans

Een grote humanitaire crisis dreigt in Burkina Faso, dat zegt Dr. Youssouf Dembélé, een medewerker van Artsen zonder Grenzen. Het voortdurende geweld tegen burgers heeft volgens het hoofd van een speciale missie van Artsen zonder Grenzen een grote impact.

Bij de hulppost melden zich steeds vaker mensen die gewond zijn geraakt door beschietingen. Ook seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes is gestegen. Psychologisch gezien is er ook effect merkbaar volgens Dr Dembélé: “Mensen durven ’s nachts niet meer te gaan slapen. Sommigen verschuilen zich gedurende de nacht in het bos.”

Begin juni was er nog een jihadistische aanslag in het dorp Solhan in het oosten van Burkina Faso. Daarbij vielen zeker 130 doden. Het gaat om een grensconflict tussen landen als Mali, Niger, Chad, Ivoorkust en Burkina Faso. Jihadistisch geweld is rond de Sahel sterk in opkomst. Een miljoen mensen zijn inmiddels ontheemd geraakt. Executies, aanvallen op dorpen en gewelddadige incidenten zijn routine geworden volgens de arts.

Sinds 2015 is er steeds meer jihadistisch geweld in Burkina Faso. Vaak zijn speciaal christenen, christelijke voorgangers of kerken doelwit van aanvallen. Nog in mei dit jaar berichtten wij over een aanslag tijdens een doopplechtigheid waarbij 15 mensen omkwamen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Grote humanitaire crisis dreigt in Burkina Faso”

  1. Van de aanslagen op christenen door moslims horen we niets op onze allom geprezen rode staatszender met minaret op de Reyerslaan!Wanneer een moskee daarentegen de kans loopt susidies te mislopen na een rapport van de staatsveiligheid vanwege salafistisch gedoe,dan kan er niet genoeg aandacht aan worden geschonken!

Plaats een reactie

Delen