Frieda Gijbels

Uncategorized

Sciensano weigert coronacijfers te geven

Wannes Neukermans

Normaal gezien moest Sciensano in de bijzondere commissie uitleg geven over de Covid-cijfers per ziekenhuis. Groot was de verbazing dan ook toen Sciensano zei de cijfers niet te willen geven. Kamerlid  Frieda Gijbels (N-VA), die lid is van de commissie Gezondheid en de Bijzondere COVID-commissie, vraagt al een geruime tijd achter de cijfers met betrekking tot ligduur en mortaliteit ten gevolge van covid-19 in de verschillende ziekenhuizen van België.

“Deze cijfers zijn essentieel om de impact van de crisis verder te onderzoeken. De argumenten van Sciensano om ze niet te geven grenzen aan de onzin en minachting voor het parlement. Een upgrade van deze commissie naar een volwaardige onderzoekscommissie lijkt nu onafwendbaar.”

Zowel de ministers als Sciensano weigerden de cijfers te communiceren. Daarom klopte Gijbels aan bij het Comité voor Toegang tot Bestuursdocumenten om te controleren of die weigering gegrond was. Daar kreeg ze gelijk, het comité vond ook dat de cijfers toegankelijk moesten zijn. Uiteindelijk zou Sciensano vandaag de cijfers tonen en duiden tijdens de Bijzondere COVID-commissie, maar plots liet men weten dat de ‘cijfers daarvoor te moeilijk te interpreteren zijn’.

Ik dring al maanden aan op deze informatie zodat we er lessen uit kunnen trekken in verband met therapieën en verschillen in aanpak. En nu weigert men opnieuw om deze informatie vrij te geven, met een bijzonder flauw excuus. Wat een gebrek aan respect en transparantie ten opzichte van het parlement en haar burgers“, aldus Gijbels.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

24 gedachten over “Sciensano weigert coronacijfers te geven”

 1. Natuurlijk geven ze die niet vrij. Dan weet de bevolking pas hoe zij steeds voorgelogen en bedrogen zijn. En voor de fanatiekelingen, blijf lekker afstand houden en uw smoelmasker dragen, je doet de mensheid er een groot plezier mee.

 2. Hoe verwachten ze dat de mensen hun belachelijke regels volgen, als de cijfers waarmee ze hun beleid zouden moeten staven angstvallig verborgen blijven…

  Met man en macht zullen ze bekendmaking van deze cijfers tegenhouden nu de kiesdrempel nog gehaald kan worden, Vooruit? Deed het goed in peilingen, maar als blijkt dat Frank Vdb deze keer statistieken verbrand heeft ipv smeergeld zal deze een duik naar beneden nemen!!!

 3. De parlementairen van de meerderheid tonen een onaanvaardbare minachting voor de burgers door de installatie van een volwaardige onderzoekscommissie te blokkeren. Voor de rest hebben ze wel de mond vol van transparantie. Benieuwd naar wat er uit de coronabeerput zal opborrelen.

 4. Misschien moeten we wat meer de niet main stream media lezen… We worden “gesjareld” waar we bij staan. Nieuwe variant “d” : niezen , vermoeidheid en mogelijk wat lichte koorts…..
  Levensgevaarlijk!!!! En direct in lockdown gaan.
  Wie gelooft deze zever nog?

 5. Als je niets te verbergen hebt geef je gewoon de gevraagde informatie.
  Indien de informatie, de cijfers plots “moeilijk te implementeren zijn” dan is er iets te verbergen.
  Of iets minder diplomatisch uitgedrukt: st*nt aan de knikker. 😉

 6. willem,het is algemeen geweten dat wallo-brux ziekenhuizen veel meer kosten .Deze kost wordt betaald door de Vlamingen en dat moet verzwegen worden ,maar we weten het.

 7. We weten allemaal dat de opflakkeringen van het aantal besmettingen iets te maken had met Mohammed en Goldstein die zo nodig zijn 50-koppige ‘gezonde’ familie moest bezoeken in verweggistan

 8. We worden voorgelogen vanaf dag 1
  Sciensano is een instelling betaalt met belastinggeld. Dus volksvertegenwoordigers moeten alle toegang hebben die ze nodig achten zonder enige belemmering.
  Dat sciensano dit weigert is TOTAAL onaanvaardbaar en het beste bewijs dat dit hele corona verhaal niet de gezondheid moet dienen maar andere belangen

 9. Het is al lang geweten dat Sciensano bepaalde gegevens achter houdt en alleen maar de cijfers geeft die volgens het anti Vlaamse Vivaldi-samenraapsel mogen worden gegeven. Wat de Vlaming niet mocht en mag weten is dat bepaalde allochtone bevolkingsgroepen oververtegenwoordigd waren op de corona-afdelingen in de ziekenhuizen en dat de kostprijs van de coronamaatregelen in Brussel en Wallonië een stuk hoger ligt dan in Vlaanderen. In dit onland is de Vlaming altijd de dupe. Hij mag alleen betalen en moet vooral in het Belgisch gareel lopen.

 10. Uit het Nieuwblad:
  Het coronavirus houdt geen rekening met de taalgrens, maar de vaccinatiecampagne wél. Een Waals of Brussels coronavaccin is een pak duurder dan een Vlaams, blijkt uit een rapport van de Inspectie van Financiën. Per gevaccineerde in een vaccinatiecentrum maakt Wallonië 72 euro kosten, terwijl Vlaanderen slechts 53 euro spendeert. Een vaccinatie in een Waals rusthuis is zelfs dubbel zo duur.

 11. Men zou zo gaan rekenen en door hebven dat de cijfers van ipnames verspreid worden in meer dan 180 verschillende ziekenhuizen. Dan paskan men de overbevolking nagaan. Waarom lag er geen bezoek komen in ziekenhuizen? Dan wordt zakjes immers heel zichtbaar…..

Plaats een reactie

Delen