Barbara Pas (Vlaams Belang)

Uncategorized

Vlaams Belang wordt uitgesloten: “Democratie of respect voor kiezer is onbestaande”

Wannes Neukermans

Volgens het Vlaams Belang wordt er in de verschillende parlementen vaak een loopje genomen met de reglementen. “Dat werd recent nog maar eens pijnlijk duidelijk met de samenstellingen van de conferentie over de toekomst van Europa en van de gemengde commissie die de staatshervormingen moet evalueren”, zo zegt fractievoorzitter in de Kamer  (Vlaams Belang). “Nieuwe politieke cultuur is in dit land onbestaande, net zoals democratie of respect voor de kiezer.”

“Nog geen twee weken geleden werd voor de samenstelling van de commissie voor de evaluatie van de staatshervormingen een procedure toegepast die manifest in strijd was met de evenredige vertegenwoordiger van de partijen, aldus Pas. Die evenredige vertegenwoordiger is echter een concrete vereiste in de reglementen van de Kamer en Senaat. “En alsof dat nog niet erg genoeg was, werd het aantal commissieleden plots opgetrokken van 24 naar 28, gewoon om het kleine Vooruit een tweede vertegenwoordiger in die commissie te gunnen.”

Kiezers in gezicht gespuwd

Ook de samenstelling van de conferentie over de toekomst van de EU is oneerlijk samengesteld volgens het Vlaams Belang. België heeft in die conferentie recht op vier zetels. Eén wordt rechtstreeks aangeduid in het Vlaams parlement, één wordt voorgedragen door Brussel / Wallonië, volgens een eerlijke rekenmethode om het aantal beschikbare zetels te verdelen in functie van de uitgebrachte stemmen. Op die manier kregen N-VA en Ecolo een afgevaardigde.

Voor de twee resterende plaatsen, die de Kamer mag aanduiden, zou het doorlopen van het systeem D’Hondt geleid hebben tot afgevaardigden van PS en Vlaams Belang. “En zoveel democratie was voor de traditionele partijen echter ook niet nodig. Aangezien er plots geen consensus meer was, wordt er een geheime stemming georganiseerd over de kandidaturen. Het toont ontegensprekelijk aan hoe de systeempartijen de democratie minachten”, besluit Pas. “En steeds opnieuw worden op die manier meer dan 800.000 kiezers in het gezicht gespuwd.”

“Niets bijzonders”

Volgens N-VA Kamerlid Sander Loones is er “niets bijzonders” aan de commissie staatshervorming: “Integendeel, het is weer een typisch, herkenbaar Belgisch verhaal geworden. Politici die elkaar in de weg lopen, extra postjes creëren en hun tijd niet op de meest nuttige manier besteden. Een gemiste kans, want de institutionele noden zijn groot én dringend.”

Ook andere N-VA parlementsleden vinden de samenstelling schandalig. “In plaats van jaloers het Vlaams parlement achterna te lopen, zouden de federale meerderheidspartijen ook prioritair hun eigen regeerakkoord kunnen uitvoeren.”, aldus Loones.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Vlaams Belang wordt uitgesloten: “Democratie of respect voor kiezer is onbestaande””

  1. kunnen ze doen maar wanneer ze het doen , dan kunnen ze ginder echt gaan oppassen in het parlement,
    volksopstand zal rijzen!! en daar komt veel bloed zweet en tranen er bij, neem dat maar aan van een neutrale persoon, zoals ik de meeste belgen ken, niemand zal buigen voor dictactuur en slavernij,
    als ik vivaldi was, zou ik echt twee keer nadenken voor je een burgeroorlog creeert!
    want er zullen meer jurgen conings komen hierdoor,

Plaats een reactie

Delen