(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Chinese autoriteiten doen inval tijdens christelijke herdenkingsceremonie

Sonja Dahlmans

Chinese autoriteiten hebben een inval gedaan tijdens een christelijke herdenkingsceremonie in de provincie Guizhou. Zij namen bidprentjes, afbeeldingen van kruisjes en religieuze teksten in beslag.

Net voor de herdenkingsdienst zou beginnen, vielen ambtenaren van de Chinese Communistische Partij binnen. Zij verboden ook de aanwezigen te bidden, hymnes te zingen en uit de Bijbel te lezen. Bij de ingang werden mensen die een instrument meebrachten gewaarschuwd dat zij zelf de gevolgen ervan zouden dragen wanneer zij muziekinstrumenten mee naar binnen zouden nemen. Kerkkoren zijn verboden tijdens begrafenissen. Sommige gelovigen durven niet meer mee te lopen naar het graf van hun geliefde uit angst voor oppressie van de overheid. Vervolging in de regio is de laatste tijd sterk toegenomen. Regelmatig wordt er binnengevallen tijdens kerkdiensten in kerken, maar ook bij huiskerken of bij voorgangers thuis.

Eerder werden christelijke begrafenissen verboden in bepaalde delen van China. Volgens de Chinese overheid moeten begrafenissen gereinigd worden van kwade invloeden. In plaats daarvan moeten er een “economische, wetenschappelijke en beschaafde manier van begraven worden ingevoerd”. Volgens die nieuwe richtlijnen mogen priesters niet meer aanwezig zijn bij een begrafenis buiten een gebedshuis. De priester kan in deze gevallen dus niet mee om gebeden bij het graf te zeggen of bij de nabestaanden thuis. Hij kan dan ook de sacramenten niet meer toedienen aan stervenden thuis of in het ziekenhuis. Bij overtredingen kan de kerk van de betreffende priester gesloten worden of, in het ergste geval, de priester zijn beroepslicentie afgenomen worden.

Dit valt allemaal onder een vijfjarenplan van de Chinese overheid waarin de Chinese Communistische Partij heerst over alle religieuze zaken. Een van de nieuwe regelementen schrijft voor dat alle religieuze organisaties het beleid en de principes van de CCP moeten verspreiden. Zo zijn studieboeken aangepast, een aantal kerken gesloten en is het niet meer mogelijk de Bijbel online te kopen. Ook zouden er scans met het oog op gezichtsherkenning zijn, zodat data bijgehouden kan worden van gelovigen. Dit zou als doel hebben om dissidenten te herkennen en sociaal buiten te sluiten of mensen hun loyaliteit aan de CCP te testen. De angst is dat dit een stap voorwaarts is naar het uitsluiten van christenen, maar ook andere gelovigen, in het openbaar vervoer, werkgelegenheid, ziekenhuizen, scholen en zelfs om een lening bij een bank aan te vragen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Chinese autoriteiten doen inval tijdens christelijke herdenkingsceremonie”

Plaats een reactie

Delen