Bart De Wever (Photonews)

Bart De Wever (Photonews)

Uncategorized

De Wever stelt Hongaars EU-lidmaatschap in vraag

Pieter Van Berkel

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het holebibeleid in Hongarije “buitengewoon problematisch” voor het EU-lidmaatschap van het land.

De Wever deed de uitspraak tijdens de presentatie van het programma van Antwerp Pride. “Op een bepaald moment moet je zeggen ‘hier stopt het’, als de elastiek zo hard wordt opgespannen dat je elkaar niet meer kan herkennen als spelers van dezelfde ploeg”, zei De Wever.

De Wever maakt zich naar eigen zeggen grote zorgen over het holebibeleid in Oost-Europa. “Ik had een paar jaar geleden nog de hoop dat Oost-Europa in de consensus over seksuele identiteit zou meegaan, maar stel nu vast dat het net de andere richting uit gaat”, zegt hij. “Een Europees lidmaatschap is niet vrijblijvend, je kan niet van twee walletjes blijven eten. Willen ze er eigenlijk nog wel bij horen?”

De burgemeester van Antwerpen wil met de Antwerp Pride naar eigen zeggen een boodschap verdraagzaamheid, erkenning en respect uitdragen. “Die moet hier én in het buitenland gehoord worden”, aldus De Wever. “Ook in de tijd van de hertog van Alva, bijna 500 jaar geleden, stond Antwerpen al bekend als tolerante stad, al viel dat bij Alva niet in goede aarde.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

31 gedachten over “De Wever stelt Hongaars EU-lidmaatschap in vraag”

  1. Volgens mij is die man ( BDW) kompleet de pedalen kwijt.
    De Gay Pride of Antwerp Pride is een walgelijke show waar ik mijn kleinkinderen ( en mezelf) ver vandaan hou.
    Ik heb tenvolste respect voor de beslissing van Orban om deze voorstellingen voor kinderen te verbieden.

  2. Ik vind (maar wie ben ik?) het gedrag en de uitspraken van BDW de laatste tijd ook “buitengewoon problematisch”.
    Als er al iemand iets kent van “van twee walletjes eten” is het BDW wel.

  3. Het wordt hoog tijd dat bepaalde politiekers eens gaan stoppen met hun bemoeizucht over Hongarije. Bartje maakt zich niet populair. Ik hoop dat de achterban van nva hem eruitknikkert, wat een ettertje zeg.

  4. Zal zeker de ouderdom zijn, zij kar helt meer en meer over naar de linkeroever. Het robuuste, het stoere, het onwrikbare is er vanaf. ’t Draakske, ’t enthousiasme van weleer in dood en begraven.

  5. Waar de overige communicatie nog politiek strategisch afgedaan kon worden (samenwerken VB), is dit een onverklaarbaar feit… spreken is zilver, zwijgen is goud. En dat had hij hier beter gedaan…

  6. Het hypocriete zit hem in het feit dat Orbàn in het verdomhoekje staat en dat kritiek op religies met dezelfde ideeën weggezet worden als -fobie. Erger nog, het fundamentalisme in deze religies wordt aangemoedigd door fundamentalistische regeringscommisarissen aan te stellen. Als Bart De Wever Hongarije het lidmaatschap van Europa betwist, waarom stelt hij dan de Islam in Europa niet in vraag?. Graag enige consequentie.

  7. Wat ligt hij zich op een ander te moeien komt die orban zich hier moeien wanneer er zoveel subsidies verdwijnen bij de verkeerde mensen of dat onze gehele pers onder een groep valt want mag dit Europees gezien wel bestaat er dan nog wel zoiets als persvrijheid maar ja een beetje afleiding van al dat slechte nieuws in de stad is gemakkelijk meegenomen alleen werkt dit niet meer bij de mensen Bartje heeft een evolutie gemist en is passe

  8. Prachtig toch dat een burgemeester een boodschap van verdraagzaamheid, erkenning en respect wil brengen. Waarom dan geen verdraagzaamheid, erkenning en respect voor de Hongaren?

  9. Hoe kan je BDW zijnde Orban/Hongarije veroordelen en tegelijk zoete (suiker)broodjes bakken met een gemeenschap welke de homo-lesbienne gemeenschap totaal niet aanvaardt ?

  10. Klopt, waar staat de NVA nu eigenlijk voor. Het draaien met de wind is blijkbaar het nieuwe normaal voor deze man. De volgende peiling zal weeral bewijzen dat dit individu beter het voorzitterschap overlaat aan een ander.

  11. Doet me hoe langer hoe meer aan “Herr Hugo” (Schilz) denken. Verstandig, zolang de partij het goed doet talentvol debater maar met gebrek aan ruggegraat! Angst om ECHT tegenstroom te zwemmen!

  12. politiek,verder zien dan je neus lang is,de gay-pride zal botsen op de islam en ondertussen moeten die kiezers een partij vinden die hen beschermt.Het zal de vld of groen niet zijn,die steunen de islam,de cdv hangt tussen ophangen en wurgen.Op VB zullen die personen ook niet stemmen dus blijft er NVA of pvda over,daar die mensen goed verdienen is de NVA hun enige uitweg,BDW heeft zijn Paard goed geplaatst.

  13. Wat baten kaars en bril als den uil niet zienen wil. Is duidelijk zijn weg kwijt, hopelijk komt het gezond verstand terug. Niet meer te herkennen.

  14. Zou BDW niet beter eens Pallieterke lezen ? Dan zou hij begrijpen waar de Hongaarse wet wél en niét overgaat. In plaats van mee te huilen met de regimepers in Vlaanderen. Maar N-VA is druk bezig te vervellen tot de nieuwe CVP. Wat waarschijnlijk ook van meetafaan de bedoeling is geweest. En we weten waar de tsjeven ons in honderden jaren bewind gebracht hebben.

  15. Volledig mee eens. Vele homo’s staan trouwens zeer afkerig tegenover dergelijke wansmakelijke shows, die meer slecht dan goed doen voor de homobeweging.
    Hij zou, wat homo haat en gay-bashing betreft, beter met de vinger wijzen naar de volgelingen van die zogenaamde religie van de vrede. Dat zou geloofwaardiger zijn. Maar daarvoor is hij te laf.

  16. Wie niet bereid is de voornaamste bron van homohaat in Europa te benoemen en die haat zelfs blijft importeren, kan maar beter zijn mond houden over Hongarije.

  17. Ik dacht de enige te zullen zijn om verontwaardigd te reageren. Amaai Bart, dat, samen met uw afschuw voor het VB wordt ongetwijfeld je ondergang. Ik had het nooit durven denken dat een voorzitter zo haaks zou staan op de betrachtingen van zijn leden. Het komt niet meer goed Bart. Wat ben ik blij nooit voor u te hebben gestemd!

  18. Als je dan toch kritiek hebt op Hongarije, waarom laat je de Antwerp Pride niet eens door Borgerhout trekken, dat is toch ook een deel van ’t Stad. Zouden ze daar ook zo’n cosmopolitische geest hebben? Het zal snel gedaan zijn met de hypocriete houding van BDW.

Plaats een reactie

Delen