INTERVIEW. Ellen Samyn (VB) over het einde van Nagorno-Karabach: “Voor het Westen heeft Artsakh economisch gezien geen waarde”

Ellen Samyn. Belga

Binnenland politiek

Frank Vandenbroucke tempert verwachtingen: “Geen zin om in Nederlands jojobeleid terecht te komen”

Anton Schelfaut

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil in aanloop naar het Overlegcomité geen “loze beloftes” maken over het sluitingsuur in de horeca of de heropening van het nachtleven vanaf september. “Ik heb absoluut geen zin om in een Nederlands jojobeleid terecht te komen”, waarschuwt hij in VTM Nieuws.

Volgende week buigt het Overlegcomité zich opnieuw over de coronasituatie in ons land. Vandenbroucke heeft naar eigen zeggen geen zin in Nederlandse toestanden. Daar moet de regering een aantal versoepelingen terugschroeven door de stijgende coronacijfers. “We hebben uit de Nederlandse ervaring geleerd dat je best geen loze perspectieven geeft. Ik heb absoluut geen zin in een jojobeleid zoals in Nederland”, aldus de Vooruit-minister.

C02-meters

Voorlopig is slechts 40% van de mensen volledig gevaccineerd, waardoor het volgens Vandenbroucke nog te vroeg is om “alle remmen los te gooien”. De discussies over het sluitingsuur in de horeca en de heropening van het nachtleven in september zijn dan ook nog niet aan de orde. De minister vindt het een grotere prioriteit dat cafés en restaurants zorgen voor voldoende ventilatie en de verplichte C02-meters plaatsen. “1 op de 3 is hiermee niet in orde”, klinkt het.

“We zijn daar tot nu toe tolerant in geweest. Maar ik zou toch écht willen vragen, ook aan de koepelorganisatie Horeca Vlaanderen, dat ze dat nu ter harte nemen. Die CO2-meters moeten daar hangen”, beklemtoont de minister. “De luchtkwaliteit moet gecontroleerd worden. Dat is essentieel als je besmettingen wil tegengaan.” Volgens Vandenbroucke moeten we de vrijheid au sérieux nemen “die we dankzij versoepelingen al een beetje verworven hebben”.

Met behulp van het Covid-certificaat moet het volgens Vandenbroucke evenwel mogelijk zijn om evenementen op een veilige manier te organiseren. Ook bij de organisatie van massa-evenementen zoals Pukkelpop kan dat certificaat een rol spelen. Indien de organisatie de gemaakte afspraken inzake testing en controles naleeft, kan dat festival doorgaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Frank Vandenbroucke tempert verwachtingen: “Geen zin om in Nederlands jojobeleid terecht te komen””

Plaats een reactie

Delen