Egbert Lachaert (Photonews)

Egbert Lachaert (Photonews)

Uncategorized

Lachaert wil dat lokale besturen ingrijpen om hongerstaking stop te zetten

Pieter Van Berkel

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil dat lokale besturen maatregelen overwegen om de hongerstaking van sans-papiers stop te zetten. “Hier staan mensenlevens op het spel”, zegt Lachaert in De Ochtend op Radio 1.

“Als er doden dreigen te vallen, dan moet men misschien verdere stappen ondernemen om die actie te ontbinden”, zegt de Open Vld-voorzitter. “Hier staan mensenlevens op het spel. Men moet alle acties overwegen.” Gedwongen opnames zouden dus niet langer uitgesloten kunnen worden.

“Zolang bepaalde partijen collectieve regularisatie blijven voorspiegelen, blijft actie doorgaan”

Lachaert herhaalt zijn steun voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), die door coalitiepartners Groen, Ecolo en PS wordt aangevallen omdat hij niet wil inbinden in het dossier. De drie linkse partijen vroegen zondag aan premier De Croo om het dossier uit handen te nemen van Mahdi.

“Het dossier wordt opgevolgd door staatssecretaris en de premier en dat gebeurt helemaal conform het regeerakkoord”, zegt Lachaert. “De partijen die die oproep gisteren deden hebben tijdens de regeringsonderhandelingen gepleit voor een vorm van collectieve regularisatie en hebben dat toen niet gehaald. Net zoals andere partijen andere zaken niet gehaald hebben. We hebben dat regeerakkoord vorig jaar allemaal goedgekeurd.”

“Die mensen kunnen nu onmiddellijk hulp krijgen en ze kunnen hun individuele dossiers bespreken”, klinkt het nog. “Het probleem is dat zolang bepaalde politieke partijen hen een collectieve regularisatie blijven voorspiegelen, die actie door blijft gaan. Er zijn organisaties aanwezig die de actie echt stimuleren en die mee eisen dat het collectief moet zijn of dat ze niet gaan stoppen met de hongerstaking.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Lachaert wil dat lokale besturen ingrijpen om hongerstaking stop te zetten”

Plaats een reactie

Delen