De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto Shutterstock

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto Shutterstock

Uncategorized

Opnieuw Turkse luchtaanvallen in Noord-Irak

Sonja Dahlmans

In de Noord-Irakese provincie Dohuk hebben opnieuw Turkse luchtaanvallen plaatsgevonden. Deze hebben grote branden veroorzaakt op landbouwgrond van de christelijke Assyrische gemeenschap.

De brand heeft uren gewoed zonder tussenkomst van de autoriteiten. Het vuur en tevens het gebrek aan ingrijpen zijn inmiddels veelvoorkomend in de regio. De Koerdische autoriteiten kunnen tijdens dergelijke branden maar moeilijk het gebied betreden wegens bombardementen van Turkse kant. Naar verluidt zouden de plaatselijke autoriteiten de opdracht hebben gekregen ten minste 24 uur te wachten, alvorens in te grijpen. Dit zou het geval zijn indien er opnieuw een luchtaanval komt. De christelijke gemeenschappen werden door ISIS de afgelopen jaren vervolgd en bevinden zich nu midden in een gewapend conflict waar zij zelf geen deel van uitmaken, tussen de Turken enerzijds en de Koerden anderzijds.

Ankara begon in april dit jaar met een nieuwe militaire campagne gericht tegen de Koerdische PKK in Noord-Irak. Dit nieuwe militaire offensief betrof onder andere een spervuur aan luchtaanvallen, de bouw van militaire bases en ontbossing om ruimte te maken voor de aanleg van wegen. De bevolkingsgroepen die hier wonen, bevinden zich midden in dit gewapend conflict en vele dorpen zijn reeds geëvacueerd. Op de herhaaldelijke roep om hulp is tot nog toe niet gereageerd. In de eerste vijf maanden van dit jaar werd reeds meer dan duizend hectare grond op deze wijze verwoest. Reeds in mei veroordeelde de Commissie van de Verenigde Staten voor internationale godsdienstvrijheid (USCIRF) de Turkse luchtaanvallen op christelijke dorpen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Opnieuw Turkse luchtaanvallen in Noord-Irak”

  1. De Belgische luchtmacht voert ook luchtbombardementen uit in Irak en misschien nog ook in Syrië. Maar in tegenstelling met de Turkse schendingen van de Iraakse soevereiniteit wordt er door de Belgische chauvinistische media weinig tot geen ruchtbaarheid gegeven aan de Belgische agressies. De VRT wijdt alleen reportages aan het wedervaren van IS weduwen en hun blijde terugkeer naar het kalifaat België.

Plaats een reactie

Delen