Stefan Löfven (Sociaaldemocraat) verloor de motie van wantrouwen en moest vorige maand opstappen - Afbeelding: Shutterstock

Stefan Löfven (Sociaaldemocraat) verloor de motie van wantrouwen en moest vorige maand opstappen - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Zweden: Stefan Löfven krijgt nieuwe kans om regering te vormen

Niels Geerinck

De Zweedse sociaaldemocraat Stefan Löfven kreeg donderdag opnieuw de taak om een regering te vormen. Enkele weken geleden overleefde Löfven de motie van wantrouwen niet, daardoor viel de Zweedse minderheidsregering die bestond uit Sociaaldemocraten, de Linkse Partij en de Groenen. Löfven moest dusdanig opstappen. Nu krijgt hij van de voorzitter van het parlement toch de mogelijkheid om een nieuwe regering te proberen vormen.

Löfven ontving de uitnodiging van Parlementsvoorzitter Andreas Norlen. Die had eerder deze week de opdracht al aan Ulf Kristersson gegeven. Hierbij werd het meteen duidelijk dat er geen steun heerst om Kristersson het premierschap te laten opnemen. “Ik heb vanochtend aan de telefoon gesproken met premier Stefan Löfven en hem de taak gegeven om de mogelijkheden voor een nieuwe regering te onderzoeken”, aldus Norlen.

Löfven opnieuw aan zet

Löfven liet alvast weten dat hij zichzelf bereid acht de taak op zich te nemen.

“Mijn antwoord blijft dat de sociaaldemocraten en ik bereid zijn om de verantwoordelijkheid op ons te nemen om samen met andere constructieve krachten het land vooruit te helpen”, zo zegt hij via sociale media.

Men verwacht dat Löfven maandag verslag zal uitbrengen van zijn onderhandelingsronde.

Onstuimig landschap

De nationalistische en immigratie-kritische partij, de Zweden Democraten van Jimmie Akesson wint steeds meer terrein. Daarbovenop heeft de ineenstorting van de minderheidsregering het politieke landschap nog onstuimiger gemaakt.

Indien Löfven opnieuw wil aantreden als premier, dient hij een absolute meerderheid te behalen. Er kunnen in totaal vier onderhandelingspogingen ondernomen worden. Indien die allemaal falen worden automatisch (nieuwe) verkiezingen uitgeroepen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Zweden: Stefan Löfven krijgt nieuwe kans om regering te vormen”

Plaats een reactie

Delen