(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Geen mondmasker meer in 5e en 6e leerjaar

Pieter Van Berkel

Leerlingen in het 5e en 6e leerjaar lager onderwijs zullen bij de start van het schooljaar in september geen mondmasker moeten dragen. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend na een overleg met het onderwijsveld.

Voor het secundair mag er opnieuw les worden gegeven en gevolgd zonder mondmasker, indien wordt stilgezeten. Op de speelplaats zal mondmaskerplicht gelden als er onvoldoende afstand gehouden kan worden. Tijdens sportactiviteiten moet geen mondmasker gedragen worden.

Alle leerlingen in het gewoon en buitengewoon basisonderwijs kunnen vanaf 1 september voltijds naar school. Zoveel mogelijk turnlessen, lessen en lunchpauzes moeten wel in de buitenlucht plaatsvinden. De lunchpauze kan worden georganiseerd in de refter, maar klasgroepen moeten zoveel mogelijk gescheiden worden. Speeltijden kunnen gelijktijdig voor meerdere klasgroepen tegelijk.

Onderwijspersoneel moet een mondmasker dragen als ze in contact komen met andere volwassenen. Ook ouders hebben mondmaskerplicht. 

Ook het gewoon en buitengewoon voltijds en deeltijds secundair onderwijs kan voltijds vijf dagen naar school. Op de speelplaats moet daar zoveel mogelijk afstand gehouden worden. Buiten kunnen de mondmaskers af als de leerlingen intense fysieke contacten vermijden. De lunchpauze kan in de refter en zoveel mogelijk per klasgroep.  

Brussel

Er komen wel extra maatregelen op locaties waar de coronacijfers veel slechter zijn dan het Vlaamse gemiddelde. In het Brussels gewest blijven de maatregelen van het einde van vorig schooljaar bijvoorbeeld voorlopig gelden. Ook op andere plaatsen waar de cijfers sterk afwijken, kan opnieuw een mondmaskerplicht worden ingevoerd en kunnen klasgroepen preventief worden getest of in quarantaine geplaatst. 

Er moet gewaakt worden over een goede ventilatie. De preventieadviseur van de school moet instaan voor de veiligheid van de lokalen en kan waar dat nodig is een CO2-meter of mondmaskerplicht opleggen.

De maatregelen blijven tot eind september gelden, waarna een nieuw evaluatiemoment plaatsvindt. Het onderwijsoverleg kan wel vroeger samengeroepen worden. Later deze week zal er ook over het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs een beslissing genomen worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Geen mondmasker meer in 5e en 6e leerjaar”

  1. Het wordt hier de hoogste tijd dat al die klojo’s hier worden afgezet. Smoelpampers volledig weg samen met alle andere belachelijke regeltjes. Terug naar het normale leven, gvrd.

  2. Goede ventilatie is spijtig genoeg onbestaand in alle nieuwe openbare gebouwen , besparingen weet u ook dit deel viel daar onder als iemand in zo een gebouw verblijft zal hij gegarandeerd problemen ondervinden u wil het niet weten maar gezond is dit geenszins dit is zelfs zo erg dat er in sommige gevallen zelfs geen sprake kan zijn van verluchting doe maar eens steekproef op die installaties maar dat zal nooit gebeuren , verluchting goed gelachen . Allemaal veel bla bla maar burgers hebben echt geen idee waar bureaucraten zich zoal mee bezig houden

Plaats een reactie

Delen