Foto Photonews: © Didier Lebrun/Photo News - 10904953-064

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert

Uncategorized

Lachaert wil loopbaan van 20 jaar voor minimumpensioen

Wannes Neukermans

Een minimumpensioen is voorbehouden voor mensen die effectief twintig jaar gewerkt hebben. Dat is althans de mening van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) noemt dit een provocatie. Ze was namelijk klaar om haar pensioenplannen op de regeringstafel te leggen. N-VA Kamerlid Wim Van der Donckt noemt het echter een “stap in de goede richting”. Wel vreest hij dat de linkse regeringspartijen daar anders over denken.

Samen met zijn fractieleider Maggie De Block dient Lachaert een wetsvoorstel in om de toegang tot het minimumpensioen te verstrengen. Momenteel heb je daar recht op na een loopbaan van minstens dertig jaar. Maar ook als je slechts tien jaar gewerkt hebt en twintig jaar op werkloosheid zit, kan je zo’n minimumpensioen krijgen. Open Vld vindt dus dat je voortaan minimum twintig jaar gewerkt moet hebben.

Virginie en Caroline

Enkele jaren geleden was er nog veel commotie over het pensioenverhaal van Virginie en Caroline, twee Waalse vriendinnen. De ene had veertig jaar, vooral als zelfstandige, gewerkt. De andere was 33 jaar werkloos. Toch kreeg de werkloze vriendin een hoger pensioen. Dat dankzij het systeem van de gelijkgestelde periodes. Dat zijn periodes waarop je niet werkt door bijvoorbeeld werkloosheid of tijdskrediet, maar toch pensioenrechten opbouwt.

N-VA Kamerlid Wim Van der Donckt noemt dat een “kleine stap in de goede richting”, al is het pensioenprobleem volgens Van der Donckt veel ruimer dan dat. Hij vraagt dan ook een grondigere hervorming van het pensioenstelsel.  Bovendien vreest de grootste oppositiepartij dat de linksere regeringspartners niet zullen meestappen in het verhaal van de liberalen. De minister van Pensioenen, Karine Lalieux (PS), werkt al even aan haar hervormingsplannen. “Dat Open Vld dit wetsvoorstel indient in de Kamer lijkt erop te wijzen dat ze geen vertrouwen hebben in het werk van minister Lalieux”, zegt Van der Donckt.

Eerste minister Alexander De Croo bevestigt dat er alleszins gekeken zal worden naar de effectief gewerkte jaren voor toegang tot het minimumpensioen. Hoeveel dat er dan precies zullen zijn moet de regering in de komende maanden nog beslissen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Lachaert wil loopbaan van 20 jaar voor minimumpensioen”

  1. Super goed gedacht . dit is tenminste rechtvaardig tegenover de mensen die GEWERKT hebben waarom moet een luiaard met een ziekekascarière of dopcarière zoveel krijgen dan een mens die gans de tijd heeft gewerkt gewoon oneerlijk .Normaal dat de Walen en de Groene dwarsliggers daar tegen inkomen die zijn van nature uit luiaards en profiteurs

  2. Lachaert wilt zich gewoon profileren. Hij weet dat hij dat er toch niet door krijgt bij de PS, de Voorhuiden en de Groenen. En die weten maar al te goed dat de postjespakkers van de minipartij VLD de regering nooit gaan laten struikelen. Zou daar nu nog één kiezer intrappen?

  3. Wat met nieuwkomers Eggy? En waarom de werkloosheidsuitkering niet beperken in tijd? Waarom maar 20 jaar? Waarom geen groter verschil in pensioen wanneer men langer werkt? in mijn geval werk ik 5 jaar langer voor 80 euro meer pensioen? Motiverend hoor Eggy. Oh ja, is dit ook zo’n belofte als niet zonder de N-va? Of moet Alex Jr eerst nog eens in Italië opzoekwerk doen in de horizontale industrie?

  4. het beloofd een spetterend politiek najaar te worden en ik hoop van harte dat de regering nog aanblijft tot januari ’22.Met nieuwe verkiezingen in zicht en de afgedwongen afspraken door de franstaligen die de vivaldioten zullen moeten uitvoeren zien de vooruitzichten voor de Vlaamse lilliptters er roodkleurig uit in de stembus,het confederalisme staat voor de deur.Een hechte samenwerking NVA-VB is de toekomst voor Vlaanderen.Nu of nooit,en als NVA-er moet BDW luisteren naar zijn leden ,en de Vlaamse bevolking.

  5. Telt het ziektebriefje dat een partijgenote reeds maanden binnenbrengt ook als gewerkt?In het leger MOET de procedure MCGR(Militaire Commissie Gezondheid en Reform)worden opgestart door de korpscommandant wanneer de militair gedurende de 12 maanden opeenvolgende maanden langer dan 5 maanden in AGR(Afwezigheid Gezonheidsredenen)is!Werd er reeds een controle arts naar deze politica gestuurd die elke maand wel meer dan 6000 euro op haar rekening ziet verschijnen.Over het fraude onderzoek horen we ook niets meer maar waarschijnlijk is dit een privé aangelegenheid en doet onze gesubsidieerde(300 miljoen euro per jaar) pers hier geen onderzoek naar.

Plaats een reactie

Delen