Egbert Lachaert (Photonews)

Egbert Lachaert (Photonews)

Uncategorized

Lachaert wil meer macht voor Overlegcomité: “Federale regering moet de baas worden”

Pieter Van Berkel

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil het Overlegcomité en het federale niveau meer macht geven. “Als de regio’s geen akkoord vinden over een bepaald dossier, moet de federale regering de knoop kunnen doorhakken”, zegt hij in de Krant van West-Vlaanderen.

“Het federale niveau moet versterkt worden. Anders zal België uit elkaar vallen”, zegt Lachaert. “Ik wil het Overlegcomité meer macht geven. Dat moet de scheidsrechter worden. Als de regio’s geen akkoord vinden over een bepaald dossier, moet de federale regering de knoop kunnen doorhakken. Het Overlegcomité is daarvoor het ideale instrument.”

Volgens de Open Vld-voorzitter is het Belgische niveau vandaag te veel de speelbal van andere bestuursniveaus. “Dat werkt niet. Het beste voorbeeld is de soap over de gascentrales. Het kan toch niet dat het ene bestuursniveau het andere tegenwerkt? Als dat gebeurt, moet de federale regering kunnen ingrijpen. Of als de regio’s jarenlang bakkeleien over 5G.”

In ruil voor het overwicht van het federale niveau in het overlegcomité kunnen de regio’s wel meer autonomie krijgen, zegt Lachaert. “Maar zonder centrale coördinatie kan het land niet meer functioneren.”

Lachaert voorspelt in het interview zelf dat de volgende verkiezingen een strijd worden tussen twee blokken, met aan de ene kant Vlaams-nationalisten en aan de andere kant partijen die geloven in België. Lachaert plaatst zichzelf expliciet in dat tweede kamp.

Euthanasie

Hij pleit ook voor één sociaal statuut voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen. “De verschillen zijn echt achterhaald. Het is toch niet logisch dat de ene beter beschermd is dan de andere? Of dat iemand bang is om van loopbaan te veranderen omdat hij niet van statuut wil veranderen? Het huidige systeem is complex en onrechtvaardig. Al wie werkt, moet hetzelfde beschermingsniveau genieten.”

Lachaert wil tot slot ook de euthanasiewet uitbreiden naar mensen met dementie. De Open Vld-voorzitter wil het debat over euthanasie opnieuw voeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

19 gedachten over “Lachaert wil meer macht voor Overlegcomité: “Federale regering moet de baas worden””

  1. Een sociaal statuut ,hoeveel jaren zijn jullie dat al aan het beloven en de zelfstandigen wijs aan het maken .Jullie hebben maar een motto help mij en redt uzelf .Het enige dat VLD wil is macht en de nationalisten aan de kant zetten ,maar dat zal niet lukken de mensen zijn de leugens moe. Massaal tegen die hele afgezaagde bedriegelijke partijen stemmen dat moeten de mensen doen dan kunnen ze niet meer de ganse rotzooi samen spannen en de keuze van het volk negeren ,schaam u oneerlijke hypocrieten

  2. De partij van Lachaert kan alleen nog zeggenschap verwerven via haar zusterpartij MR. Dit is dan ook de reden waarom hij voor België kiest. De enige reden waarom ze in Vlaanderen nog bestaan is hun zeggenschap en macht in een groot deel van de reguliere media.

  3. Deze minorisering van Vlaanderen kan geen enkele zelfbewuste Vlaming aanvaarden. De facto wordt op deze manier de Vlaamse regering buitenspel gezet. Dit is niks meer of minder dan het verloochenen van het recht op zelfbestuur van de Vlaming.

  4. Ik denk dat de schrik van het veranderen van loopbaan allang voorbij is vandaag is de gewone ambtenaar niet meer statutaire in combinatie met een laag loon maakt dat vandaag dat zij met regelmaat vertrekken en ander ,beter betaald werk opzoeken het is geen geheim dat de politiek ook hier met de voeten voorruit constand deze mensen aanvalt en verplicht tot zaken die onverantwoord zijn ondertussen is het belang van de burger niet meer zo belangrijk alles wat een prijs heeft word uitgesteld of draaid op een min uiteindelijk zal alles imploderen

  5. Bij overstromingen in Wallonië hebben we gezien hoe het federale niveau schittert in afwezigheid, onbekwaamheid en zelfs schaamteloosheid. En dan wenst Egbert dat niveau van incompetentie nog te versterken, hoe bedenk je het ?

  6. daarom moeten we asap confederaal worden.Lachebekje is een vies ventje,achterbaks,vals en geimelijk,typisch een ovld-er.We zijn op weg naar een 3+1 regeling.Vier gewesten,3 franstalige en één nederlandstalige,.Vlamingen zijn dan altijd in de minderheid.

  7. Voorspelbaar dat, zodra dat ‘versterkt overlegcomité’ in voege is, Wallonië, Brussel, de Franse Gemeenschap en de Duitse Gemeenschap (elk om beurt of allen tezamen) de voet dwars zetten om dossiers daar op tafel te krijgen, om ze daar naar hun hand te zetten. Als steeds zal Vlaanderen betalen.

  8. FOERT, integendeel middelpuntvliedende krachten moeten de amechtige tricolore patIënt vierendelen opdat ons ,dan onafhankelijk geworden, hoofd en sterke armen ONS Vlaanderen zouden kunnen verder uitbouwen naar ONZE goesting volgens ONZE ambities.

  9. De tricolore patiënt in 191 jaar oud en toch probeert de PoCo-Loge hem nog vruchteloos kunstmatig te laten beademen en zo zijn agonie nodeloos onbarmhartig te rekken. Laat hem gaan, balsem hem daarna desnoods en zoals Lenin in Rusland, zet hem dan te begapen in een soort mausoleum, niet in steen maar in een tent op de jaarlijkse Sinxenfoor, tussen de botsautokes en het smoutebollen & wafelkraam. Houd de entree prijs wel spotgoedkoop want anders zullen er geen door edel vocht aangeschoten feestneuzen komen schaterlachend gapen met een pak friet in de ene hand en een blikje pils in de andere. Als muzikale omlijsting kan de “Brabançonne” dienen, de enige nationale hymne ter wereld met enkel een titel in de taal der taalkundige minderheid want “De Brabantsche” durfde niemand uitvinden.

  10. Fredje,hoe langer ze in de Vl Regering zitten ,hoe langer we kunnen vaststellen welke verraders het zijn aan het Vlaamse Volk,bij volgende verkiezingen moeten we dit allemaal oprakelen via twitter en FB,we mogen het nooit vergeten hoe die pest partij de Vlamingen verraden heeft en nog dagelijks doet

  11. Met het voorbeeld van Spanje?
    Eén (in democratisch deficit ) regering die beslist wat er nog mag beslist worden op de zogenoemde ‘lagere niveaus?
    Als de Walen of Brusselaars geen 5G willen, dan is dat zo. Respecteer hen. Als de Vlamingen, de Gentenaars of de mensen in Vilvoorde geen gascentrales willen, dan moeten ze die democratische keuze óók respecteren! Dus ja, meer regionaliseren aub!
    De solidariteit van ons Vlamingen met de getroffen Walen, is trouwens géén reden voor Belgisistisch gejoel. Het toont het ware gelaat van die solidaire Vlamingen.

Plaats een reactie

Delen