Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) (Photonews)

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) (Photonews)

Uncategorized

Strengere straffen voor dierenbeulen

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verhoogt de straffen voor mensen of bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen. Dierenbeulen kunnen voortaan tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen, of zelfs tien jaar in het geval van recidive.

Momenteel riskeren mensen die in Vlaanderen een dier mishandelen of verwaarlozen maximaal 16.000 euro boete of drie maanden cel bij een eerste vergrijp. Bij herhaaldelijke en zware mishandeling of verwaarlozing kan dat oplopen tot 100.000 euro boete en 18 maanden cel binnen een termijn van drie jaar.

Hoge geldboetes en gevangenisstraffen

In de praktijk is dat echter onvoldoende om ontradend en bestraffend te werk te gaan. Daarom werd op initiatief van Weyts op de jongste ministerraad van de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet goedgekeurd, waarin de straffen voor burgers en bedrijven die dieren mishandelen fors worden verhoogd. 

Vanaf het eerste feit van ernstige mishandeling of verwaarlozing kan men al bestraft worden met een geldboete tot 800.000 euro en een gevangenisstraf tot vijf jaar. De politie zal ook de mogelijkheid krijgen om dierenbeulen bij hun eerste vergrijp onmiddellijk aan te houden en in voorlopige hechtenis te plaatsen. Voor recidivisten wordt de maximale straf nog eens verdubbeld: zij riskeren een boete tot 1,6 miljoen euro en maximaal tien jaar cel. De periode waarbinnen de feiten gepleegd worden, is voor recidivisme ook verruimd van drie tot vijf jaar. Rechters krijgen ook de mogelijkheid om bedrijven die dieren mishandelen te sluiten. Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert tevreden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Strengere straffen voor dierenbeulen”

Plaats een reactie

Delen