(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Twee nonnen vermoord in Zuid-Soedan

Sonja Dahlmans

Twee rooms-katholieke nonnen werden doodgeschoten bij een aanval op een snelweg in Zuid-Soedan. Zeven andere nonnen overleefden de aanslag.

De nonnen, zuster Mary Daniel Abut en zuster Regina Roba, waren lid van de congregatie Zusters van het Heilige Hart in het aartsbisdom Juba. Zij kwamen terug van een lustrum viering, het honderdjarige bestaan van een parochie in de diocese van Torit, toen de bus waarin de zusters reden werd beschoten. De zusters probeerden weg te komen en verstopten zich in de bus. De daders liepen direct naar de plaats waar zuster Mary zich schuilhield en schoten haar dood, vervolgens werd zuster Regina neergeschoten.

Andere bronnen melden dat er tijdens de aanslag nog drie andere slachtoffers zouden zijn gedood. De zusters worden beiden vandaag begraven. Het bisdom heeft vier dagen van rouw afgekondigd. Paus Franciscus heeft via een telegram zijn medeleven betuigd met de familie van de zusters en hun religieuze gemeenschap.

Het is tien jaar geleden sinds het voornamelijk christelijke Zuid-Soedan zich afsplitste van het overwegend islamitische Soedan. In het grensgebied in Soedan leven echter ook christenen. In Soedan werden meerdere kerken door moslims in brand gestoken en geconfisqueerd, Bijbels werden achtergehouden. Volgens een rapport is Zuid-Soedan inmiddels een van de meest dodelijke plekken op de wereld voor professionals die humanitaire hulp geven. Samen met Afghanistan was het land goed voor 44 procent van de moorden op hulpverleners.

Islam

Volgens een ooggetuige is de islam in opmars in Zuid-Soedan. Het zou een strategische plaats zijn om heel het continent te kunnen bereiken. Islamitische leiders uit diverse islamitische landen zouden geld doneren om de islam te verspreiden in het land. In mei dit jaar nog werden bij een aanslag in Dungob Alei dertien mensen gedood en raakten acht mensen gewond. Hoewel de daders onbekend zijn, sprak een woordvoerder van de diocese van Abyei van een reeks aanslagen en intimidaties vanuit Arabisch, islamitische milities. In april van dit jaar werd nog een aanslag gepleegd op bisschop Carlassare. Hij onderging zes operaties na de aanslag, maar overleefde deze wel. De motieven van de verdachte zijn nog onbekend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Twee nonnen vermoord in Zuid-Soedan”

  1. Liesbeth, Je opmerking is volledig respectloos. Als je zou weten wat de meeste nonnen doen voor de gewone mensen zou je anders spreken. Bovendien grijpt God niet zomaar overal in waar er misdaden begaan worden. Hij hoopt dat de mensen zich bekeren zodat er geen misdaden meer gebeuren, én hoopt dat de mensen bestrijden en milderen wat niet deugt.

Plaats een reactie

Delen