De Zweedse premier Stefan Löfven. Foto Shutterstock

De Zweedse premier Stefan Löfven. Foto Shutterstock

Uncategorized

Zweedse premier Stefan Löfven stapt in november op

Wijnand Meeus

De Zweedse eerste minister Stefan Löfven heeft bekendgemaakt de politiek te verlaten in november. Löfven is sinds 10 jaar partijleider en sinds 7 jaar premier.

De 64-jarige Löfven zei dat hij er op de partijdag van de sociaaldemocraten in november mee zal stoppen als partijleider, en daarmee meteen ook als eerste minister. “Tijdens de verkiezingscampagne volgend jaar zal de partij door iemand anders geleid worden”, zegt Löfven. De beslissing werd genomen na lang beraad zei de premier.

Zweden kampt al drie jaar met een minderheidsregering die stoelt op een broze coalitie en gedoogsteun van derden. In juni kwam er dan een motie van wantrouwen tegen de regeringen die later ook aftrad. Maar Löfven kon in het Zweedse stelsel de schade herstellen en werd zonder dat er verkiezingen zijn gehouden, weer premier van dezelfde regering die hij samen met de Groenen heeft gevormd. In september 2022 zijn er verkiezingen gepland in Zweden. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen