Karel Pinxten

Uncategorized

Europees Hof oordeelt morgen over frauduleuze praktijken Karel Pinxten

Wannes Neukermans

Donderdag spreekt het Europese Hof van Justitie zich uit over de intrekking van de pensioenrechten van Karel Pinxten. Dat doet het Hof via een hoogst uitzonderlijke procedure. Pinxten wordt er van beschuldigd als lid van de Europese Rekenkamer misbruik gemaakt te hebben van geld van de instelling.

Donderdag komt het Hof in voltallige zitting bijeen om zich over de zaak van Pinxten te buigen. Dit is uiterst uitzonderlijk, het is namelijk de allereerste keer dat de Rekenkamer verzoekt om sancties tegen een voormalig lid omdat die niet zou voldaan hebben aan zijn verplichtingen. En het is pas de tweede keer, na de zaak van voormalig eurocommissaris Edith Cresson, dat de Europese rechters arrest moeten wijzen over soortgelijke bepalingen in het Europese verdrag.

Van maart 2006 tot april 2018 was Pinxten het Belgische lid van de Europese Rekenkamer. Dat is de instelling die moet controleren dat het geld van de EU correct en doeltreffend besteed wordt. De Rekenkamer had in 2016 informatie over mogelijke onregelmatigheden in verband met verscheidene dienstreizen van de Belg ontvangen. Het Europees antifraudebureau OLAF opende een onderzoek en kwam tot de conclusie dat de vroegere minister van Defensie en Landbouw zich schuldig had gemaakt aan misbruik van financiële middelen. Het bureau becijferde dat de Rekenkamer zo’n 472.000 euro aan kosten ten onrechte had gedragen.

Financieel misbruik, valse verklaringen en belangenconflicten

De Rekenkamer trok om die reden naar het Europees Hof in Luxemburg met de vraag om de pensioenrechten van Pinxten in te trekken. Volgens de instelling is Pinxten niet enkel schuldig aan financieel misbruik. Hij zou daarnaast ook in het kader van ongevallen met zijn dienstvoertuig valse verklaringen zou hebben afgelegd aan de verzekeraar. De Rekenkamer verwijt de vroegere Open Vld’er ook dat hij optrad als beheerder van een handelsvennootschap en actief aan politiek deed, ook al was hem dat als auditeur verboden. Tenslotte voert de Rekenkamer aan dat Pinxten een belangenconflict deed ontstaan door een appartement te huur aan te bieden aan de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid.

Volgens de oud-politicus zijn alle aantijgingen ongegrond en niet bewezen. Ook voert hij verschillende procedurele argumenten aan. Dat neemt niet weg dat advocaat-generaal Gerard Hogan eind vorig jaar het Hof adviseerde om Pinxten tweederde van zijn pensioenrechten te ontnemen. Volgens de advocaat-generaal is duidelijk dat de voormalige politicus zijn verplichtingen als auditeur niet is nagekomen en herhaaldelijk zijn ambt misbruikte . “Het gedrag van Pinxten verdient het streng te worden gelaakt”, zo luidde in zijn juridisch advies.  

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Europees Hof oordeelt morgen over frauduleuze praktijken Karel Pinxten”

Plaats een reactie

Delen