Karine Lalieux (Photonews)

Karine Lalieux (Photonews)

Binnenland politiek

Minister Lalieux doet pensioenplan uit de doeken

Pieter Van Berkel

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) doet haar voorstel voor een pensioenplan uit de doeken in een interview met De Tijd en Het Laatste Nieuws. Het gunstregime voor ambtenaren blijft overeind en aan het fiscaal voordeel op het aanvullend pen­sioen zou niet geraakt worden.

Volgens haar plan zou de loopbaanduur nog het enige criterium voor vervroegd pen­sioen worden. Wie een loopbaan van 42 jaar achter de rug heeft kan al op zijn 60ste met pensioen. Voor elke dag die langer gewerkt wordt komt er 2 euro pensioenbonus bij. Daardoor zouden per jaar 6.000 mensen sneller met vervroegd pensioen kunnen.

“Iedereen die 42 jaar gewerkt heeft, zal tussen 60 en 67 jaar met pensioen kunnen. Daarmee zetten we de ongelijke behandeling recht van mensen die sinds hun 18de werken en vaak zware jobs hebben”, zegt Lalieux.

Voor het minimumpensioen, bedoeld voor mensen met zeer korte carrières, heeft de minister een zeer soepele instapregeling voor ogen. Wie op een carrière van 30 jaar aan slechts 10 effectief gewerkte jaren komt, krijgt toegang. 

Aan het gunstige regime waardoor statutaire ambtenaren sneller kunnen afzwaaien en ook een beter pensioen opbouwen, wordt niet geraakt. Ook aan het fiscaal voordeel op het aanvullend pen­sioen wordt niet geraakt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Minister Lalieux doet pensioenplan uit de doeken”

  1. Dit is een plan op maat van de Franstaligen door Vlamingen te betalen. Maar wees gerust: we gaan een gang. Dezer dagen is op de webstek van KMI een vacature te lezen vanwege ene Ben Somers van de KU Leuven, “division Forest, Nature @landscape”, completely in English.
    Dat zijn dan de erfgenamen van een universiteit die ontstaat bij Leuven Vlaams. En de Vlamingen: die laten betijen. Ze maaien wekelijks hun gras, wieden hun tuintjes, laten zich als schapen met een experimenteel vaccin inenten – betaald door de belastingbetaler, hijzelf dus, en daarmee de kas van Big Pharma spijzend – en de Vlaming voorts: hij doet als van oudsher: zwoegen, betalen en zwijgen. Wat een klotevolkje zijn wij toch.

Plaats een reactie

Delen