Carles Puigdemont (Photonews)

Carles Puigdemont (Photonews)

Uncategorized

Puigdemont opnieuw vrijgelaten

Pieter Van Berkel

De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont is opnieuw vrijgelaten door een Italiaanse rechter.

Volgens rechter Plinia Azzena was de arrestatie legaal, maar omdat het openbaar ministerie oordeelde dat het niet nodig was om Puigdemont veiligheidsredenen in de gevangenis te houden of huisarrest op te leggen, werd zijn vrijlating bevolen.

Volgens zijn Italiaanse advocaat zou hij vrijdag al kunnen worden vrijgelaten. Er moet wel nog besloten worden of hij aan Spanje moet worden uitgeleverd. In tussentijd mag Puigdemont Sardiniê niet verlaten.

Ballingschap

De Catalaanse politicus was van plan deel te nemen aan lokale politieke meeting op Sardinië toen hij werd opgepakt. Puigdemont woonde sinds oktober 2017 in België. Tegen hem liep een internationaal arrestatiebevel. Spanje wil hem vervolgen vanwege zijn rol in het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië en de nasleep ervan. Er hangt hem een celstraf van 25 jaar boven het hoofd.

Zijn onschendbaarheid werd dit jaar al opgeheven door het Europees Parlement. Hij heeft dat juridisch aangevochten maar er viel nog geen definitieve uitspraak. In 2018 werd Puigdemont al eens opgepakt in Duitsland. Toen werd hij niet uitgeleverd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Puigdemont opnieuw vrijgelaten”

  1. Puigdemont wordt in Spanje vervolgd omdat het de Catalaanse onafhankelijkheid afkondigt. Het gevolg van een politieke overwinning. Nergens, voor zover ik weet, riep hij op tot een gewapend verzet. Dat is er ook niet geweest. Niettemin worden een aantal verkozen politiekers vervolgd en opgesloten. En dat gebeurt in een democratie, in een Eurpese lidstaat!? Met een Europese verkozen parlementslid? Heeft Spanje nog zijn plaats in Europa? Michel en Von der Leyen hoor ik nu niet alhoewel de Europese normen hier ruim worden overtreden.

Plaats een reactie

Delen