Centrumpartijleider Annie Lööf - Afbeelding: Shutterstock

Centrumpartijleider Annie Lööf - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Zweden: Centrumpartij wil grondwetswijziging als bescherming tegen nationalistische partij

Niels Geerinck

De partijleider van de Zweedse Centrumpartij (Centerpartiet) Annie Lööf wil de Zweedse grondwet aanpassen “om de liberale democratie te beschermen”, indien er bij de volgende verkiezingen een overwinning voor de nationalistische Zweden Democraten (Sverige Demokraterna) uit de stembus komt.

Lööf liet zich tijdens een filmpje waarin ze vooruitblikt op de komende verkiezingen, uit over de Zweden Democraten en hun partijleider Jimmie Akkesson. Volgens haar valt de partij te vergelijken met de Hongaarse Fidesz partij van van Viktor Orban of de Poolse PiS partij.

“We moeten niet naïef zijn over het feit dat de Zweden Democraten inspiratie vinden in landen waar de fundamenten van onze liberale democratie van binnenin worden aangevallen”, zo zei Lööf. En ze voegt daaraan toe: “De Centrumpartij wil de kwetsbaarheid van de Zweedse democratie verminderen. We zien dat onze Europese buren geleidelijk aan de liberale fundamenten hebben opgegeven nadat er enkele rechts-nationalistische partijen de macht grepen. Daarom moeten we de grondwet versterken.”

De Zweden Democraten vormen de derde grootste partij in het land en verwachten een nog grotere winst te halen bij de aankomende verkiezingen. Zweden ondervindt al erg lang de negatieve gevolgen van massamigratie. Zo nam het aantal verkrachtingen door buitenlandse dader significant toe en ook de gewelddelicten swingen de pan uit.

Aanpassing

De Centrumpartijleider wil de verhoudingen waarmee een grondwetswijziging kan gebeuren graag aanpassen. Zo wil ze het op termijn moeilijker maken om die door te voeren. Dan zal er een meerderheid van 60 tot 75 procent nodig zijn. Nu berust die op 50 procent.

De partijleider van de Zweden Democraten Jimmie Åkesson reageert op de uitlatingen van Lööf. “Het is duidelijk dat Annie Lööf niet begrijpt, of waarschijnlijker doet alsof ze niet begrijpt, wie de Zweden Democraten zijn. Of wat we willen. De bescherming van de Zweedse democratie is het hoogste goed voor de Zweden Democraten. Ik denk eigenlijk dat Lööf dat diep vanbinnen ook wel weet”, zo sluit hij af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

15 gedachten over “Zweden: Centrumpartij wil grondwetswijziging als bescherming tegen nationalistische partij”

  1. Omdat ze de strijd om de kiezer verliezen willen ze de grondwet aanpassen op hun maat , dat is zeer democratisch , waarom verhelpen ze gewoon de maatschappelijke problemen niet die er zijn , wat is het probleem om dat te doen ?

  2. Als die zogezegde democraten voelen dat het volk stilaan begint af te haken en voor partijen begint te stemmen die een totaal andere migratiepolitiek willen en tegen de uitverkoop van hun land zijn dan voelen die zogenaamde democraten zich uiteraard bedreigd en beginnen zij met beperkingen op te leggen en grendels in te bouwen. Zo democratisch zijn ze dan wel. Hopelijk beginnen de Zweden eindelijk in te zien dat er een ommekeer moet komen. Voor wanneer bij ons?

  3. Wat een arrogantie. Als een democratische verkiezing niet uitmond in de linkse verwachtingen zou men de wet aanpassen om dat alsnog te kunnen weren. Zo’n gedachtengang moet men aan een boom(of iets anders) opknopen.

  4. Uiteindelijk wil men terug naar de democratie van de 12e of 13e eeuw. Waarbij de adel en mutatis mutandis, naar nu, de hoog verheven linkse elite, bepaalt wat goed is voor henzelf, of tenminste wat hun eigenwaarde streelt. Als je echt goed kijkt en nadenkt, zie je de verrotting van onze maatschappij, door mensen die geacht worden deze te ondersteunen en beschermen.

  5. Het liefst van al willen de trado’ s de wetten zo aanpassen dat verkiezingen in feite niet meer nodig zijn. Zie maar naar den belziek, nog nooit zaten er zoveel niet verkozenen in de regering als in het Vivaldi gedrocht.

  6. Inderdaad, die Annie Lööf is zelf het grootste gevaar voor de democratie in Zweden. Wat een rosse geit, eerst zelf een probleem creëren (import van al die asielzoekers) en dan als de kiezers zich tegen haar partij keren, wil ze de grondwet aanpassen om toch maar zelf aan de macht te blijven. Weg met dat mens !

  7. Dit doet mij denken aan een artikel van Erik De Bruyn (socialist) in DOORBRAAK.Daar zegt hij ook tegen de VB-kiezers “welkom terug” want volgens Erik waren dat vroeger allemaal socialistische kiezers die nu verkeerd geïnformeerd worden en daardoor voor VB stemmen! Voila daarmee weet ge het! Wellicht zal hij ook al denken aan het aanpassen van de grondwet….

  8. Dat is al zo bij ons: het “cordon sanitaire” tegen het Vlaams Belang bestaat nog steeds, en zelfs de enige andere “rechtse” partij doet daar aan mee! Ik dacht dat democratie was dat de mensen kiezen wie in de regering zit, punt. En niet dat op voorhand de keuzes beperkt wordt .

Plaats een reactie

Delen