Christian_Laporte||BRU109 - 20050606 - BEIJING, CHINA : Belgian journalist Christian Laporte (L) of daily newspaper La Libre Belgique offers a gift on behalf of the Belgian press to King Albert II of Belgium during a reception at the Diaoyutai Residence for State's Guests in presence of the delegation and Chinese and Belgian press, Monday 06 June 2005. Albert II and Paola of Belgium are on an official state visit.

Uncategorized

Christian Laporte: “Als je iemand als Bouchez aan het werk ziet, zou je haast denken dat hij in de oppositie zit”

Michaël Vandamme

Aan Vlaamse kant heeft men het steeds vaker over 2024 en de mogelijke scenario’s die zich dan kunnen voordoen. Sommigen hopen op een meerderheid voor het VB en N-VA als boost voor het confederalisme, maar De Wever lijkt zijn hoop te stellen in een soort ultieme staatshervorming me de PS. Leeft dit thema in Franstalig België?

“Eerlijk gezegd: ik hoor er erg weinig van. En de reden is dat ze wel andere katjes te geselen hebben, op alle gebied. In Wallonië is men meer begaan met het herstel van de geleden waterschade. Partijpolitiek heb je het gegeven dat, toch in de peilingen, de PS opgejaagd wordt door de PTB. In de laatste peiling die we onder ogen kregen waren beide partijen in Brussel haast even groot geworden. Peilingen zijn natuurlijk nog geen verkiezingen, maar dergelijke resultaten dragen niet bij tot een geschikt gesternte voor een grote staatshervorming. Die kan enkel succesvol zijn als je met een sterke N-VA en dito PS kan werken, wat vandaag niet het geval is. Bovendien heb je partners nodig voor een dergelijk project, wat geen evidentie is. Als je iemand als Bouchez aan het werk ziet, zou je haast denken dat hij in de oppositie zit. Ook intern is hij trouwens erg omstreden. Ik hoorde al van verschillende MR-ministers dat ze zijn beleid ‘catastrofaal’ noemen. Dat helpt ook niet als je grootste dingen wil doen.”

U liet verstaan doorheen de jaren meer in de richting van het regionalisme te zijn geëvolueerd. Maar u gebruikte daarnet de term geen ‘omni-Waal’ te zijn. Wat bedoelt u daar precies mee?

“Wallonië is heterogener dan men in Vlaanderen denkt. Vaak blijft het beeld beperkt tot wat clichés over Charleroi, maar er is zoveel meer. Midden november gids ik uw collega’s van Doorbraak door wat ik ‘mijn Wallonië’ noem. En dat is Louvain-la-Neuve, Namen, Waals-Brabant en dergelijke. Dit staat mijlenver verwijderd van het cliëntelisme van de PS. Wil Wallonië zich uit het moeras tillen, dan moet het dat durven afwijzen. Ik ben ook blij dat de huidige hoofdredacteur van La Libre, Dorian de Meeüs, die vinger eveneens op de wonde durft leggen.”

Lees nu het volledige artikel ‘Christian Laporte, oud-journalist van La Libre: “Een verzwakte N-VA én PS bieden weinig garanties voor een nieuwe staatshervorming”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Michaël Vandamme (°1974, Brussel) is medewerker aan de rubrieken Buitenland en Geopolitiek. Hij studeerde rechten, filosofie en internationale betrekkingen. Beroepshalve is hij redacteur en voormalig hoofdredacteur van een aantal vakbladen.

4 gedachten over “Christian Laporte: “Als je iemand als Bouchez aan het werk ziet, zou je haast denken dat hij in de oppositie zit””

  1. Het zal er niet van komen in 2024. De Wever laat nu al in zijn kaarten kijken : niet met het Vlaams Belang. Waardoor de middenpartijen hem kunnen gijzelen. De Wever is een groot intellectueel talent, maar tactiek, tja…

Plaats een reactie

Delen