(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Nieuw boek over vervolging Syrische christenen

Sonja Dahlmans

Komende maand verschijnt voor het eerst een boek dat de getuigenissen van christenen onder de jihadistische terreur van al-Qaeda en Islamitische Staat beschrijft. De auteurs spreken van “de vergeten christenen van Syrië”.

Brad Hoff en Zachary Wingerd schreven een boek over de vervolging van christenen in Syrië. Deze bevolkingsgroep heeft volgens Wingerd en Hoff tien jaar lang in stilte geleden en hun lot gedragen. Politieke leiders en de populaire media hebben het lijden van de christenen uit Syrië volgens hen vooral genegeerd. “Het lijden van de christenen in Syrië wordt vooral met apathie en onbegrip in het Westen beantwoord”, klinkt het. “Vaak ingegeven door onwetendheid in combinatie met verkeerde veronderstellingen door de manier waarop de media de crisis belichten.”

Het boek bevat verslagen van ooggetuigen die nooit eerder zijn opgetekend. Er zijn verhalen van kinderen die onderweg naar school kogels moesten zien te ontwijken en monniken en nonnen die continu in gebed waren terwijl de jihadisten hun kloosters hadden omsingeld. Ook vertellen priesters en bisschoppen hoe zij oorlogsgebied introkken om te proberen hun parochianen vrij te kopen.

De auteurs geven gedetailleerde beschrijvingen van de laatste christenen in Idlib. Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van de ontvoerde priester, vader Ibrahim, uit die provincie. “Dit zijn persoonlijke verhalen en getuigenissen van wat het vandaag de dag betekent om een christen te zijn in het Midden-Oosten”, zegt Wingerd.

De christelijke bevolking van Syrië bedraagt ongeveer 10 procent van de totale bevolking van het land. De groep bestaat uit Armeense en Assyrische christenen, Oosters Orthodoxe christenen, protestanten en rooms-katholieken. De meeste van hen wonen in steden als Aleppo, Hamah en Latakia. Nog altijd voeren de christenen in het van oudsher christelijke land een dagelijkse strijd voor hun bestaan. De kans dat zij volkomen zullen verdwijnen in hun thuisland is een reële dreiging. Daarnaast zorgt de slechte economische situatie waarin het land verkeert voor grote problemen. Men kan nauwelijks nog voorzien in de dagelijkse levensbehoeften.

Nog altijd zijn de christenen in het land doelwit van aanslagen. Sinds april dit jaar worden er bijna dagelijks luchtaanvallen op christelijke dorpen in het noorden van Syrië gedaan. De religieuze minderheidsgroepen zoals de christenen en Jezidis zitten middenin een gewapend conflict tussen Turkije en de Koerdische PKK.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Nieuw boek over vervolging Syrische christenen”

Plaats een reactie

Delen