Alexander De Croo: "Tijdens Covid beslissingen genomen tegengesteld aan alles waar ik voor sta"

Shutterstock

Uncategorized

Polen roept Belgische ambassadeur op het matje na uitspraken De Croo

Pieter Van Berkel

De Poolse regering heeft de Belgische ambassadeur in Warschau op het matje geroepen, naar aanleiding van de uithaal van premier Alexander De Croo (Open Vld) aan het adres van zijn Poolse collega Mateusz Morawiecki (PiS).

“U speelt een gevaarlijk spelletje, u speelt met vuur wanneer u om interne politieke redenen oorlog gaat voeren met uw Europese collega’s”, zei De Croo woensdag in een toespraak voor het Europacollege in Brugge.

De Croo noemde het recente arrest van het Poolse grondwettelijk hof, waarin gesteld wordt dat het Poolse recht zwaarder doorweegt dan het EU-recht en waarin de Poolse soevereiniteit bijgevolg bevestigd wordt, “volkomen onaanvaardbaar”. “Europese regeringen die niet bereid zijn de grondregels van de liberale democratie te respecteren, ondermijnen elk vertrouwen”, zei De Croo.

De Belgische premier haalde ook uit naar de “oprukkende tirannie van de meerderheid”, die doorheen de EU “vrije pers aanvalt, denigrerend spreekt over moslims en migranten en vrouwen en LGBTQ-mensen fundamentele rechten ontzegt”.

Morawiecki had eerder gewaarschuwd voor “het aanzetten tot een derde wereldoorlog” als Brussel de financiering naar Polen droog zou leggen. Hij dreigde ermee “alle beschikbare middelen” in te zetten indien de Europese Unie voortzet met haar verzet tegen de gerechtelijke hervormingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pieter Van Berkel (Ā°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

13 gedachten over “Polen roept Belgische ambassadeur op het matje na uitspraken De Croo”

 1. Wat een idioot die DeCroo hij gaat efkes een grote bek opzetten dit heeft hij zeker geleerd van die andere grote loser Verhofstadt .Deze zijn specialiteit was puinhopen en bergen schulden maken .Zoals JM Dedecker zei ,Verhofstadt is de grootste landverrader aller tijden

 2. Weer eens aangetoond hoe wereldvreemd onze liberale politiekers reageren. Komt premier De Croo misschien in aanmerking voor een plaatsje in Europa en moet om de aanval van Europa op Polen te vergoelijken nu Alexander opdraven ? Of is hij zich aan het voorbereiden op de val van Vivaldi ? Zijn er vergelijkingen met Marrakesh en de regering Michel misschien ?
  Dat dit gezien de geschiedenis van Polen ,bij de Polen gevoelig licht is makkelijk te verklaren , zo was in 1791 Polen het eerste Europese land dat een grondwet kreeg , Om slechts vier jaar later weer verdeeld te worden tussen Rusland en Pruisen . Na de eerste wereldoorlog was Polen weer even vrij om dan opnieuw overrompeld en verdeeld te worden door Stalin en Hitler in 1939 . Uiteindelijk bij de val van de Sovjet-Unie in 1989 kreeg het zijn vrijheid en democratie terug .
  Polen in 1990 was grijs , corrupt en volledig leeggemolken door de ambtenaren en de legertop . In tegenstelling met de DDR zijn de dossiers van ambtenaren en politiekers nooit vrij gegeven , en niemand weet wat sommige oud communisten hebben uitgestoken en welke posities zij nu innemen.
  Hun vorige president broer van Kaczynski , is verongelukt of vermoord bij de landing in Katyn . Politiek benoemde rechters ? Is dit in het democratische Belgie anders ?
  Ik zou oppassen met uitspraken die Polen uit de unie drijven , dan kan de uitspraak van lang geleden , ā€œ russen staan op 24 uur aan de Rijn ā€œ wel eens heel dicht bij de waarheid komen .

 3. Wat een populist die De Croo.Met vrije pers bedoelde hij allicht de systeempers die hem bedienen op zijn wenken zoals het porno-schandaaltje stil houden. Is het die vrije pers die u bedoelede Alexander? Dit is het duidelijke bewijs hoe links de O-VLD is geworden .

 4. De frontale aanvallen van De Croo tegen Hongarije en Polen gaan hem nog parten spelen mocht hij ooit na zijn desastreuze linkse premierschap ambiƫren voor de functie van (onverkozen) commissievoorzitter en/of (onverkozen) Europees president.Trouwens het zullen niet enkel die twee landen zijn die hem zullen nekken!Rutte en Bettel,die met De Croo meehuilen als wolven in een bos tegen Orban en Morawiecki gaan een koekje van eigen deeg krijgen.

 5. Mijn sympathie en steun wegens deze reactie van de Poolse regering. Misschien komt nog eerder dan verwacht het moment dat Vlaamse dissidenten asiel zullen vragen in Polen/Hongarije/Rusland/Denemarken/Ierland/GB. Bijvoorbeeld bij de installatie van een regering N-VA, OVLD, MR, PS, Vooruit (SP-A), Ecolo en Groen. Soit een nieuwe versie van het Stalen Pact.

 6. Terecht, wat een betweterige arrogantie vanwege onze Premier die niet lijkt te beseffen dat Polen een autonome Natiestaat is, waar gelukkig voor hen, onze nationale wetgeving niet geldt !

 7. Fuhrer de croo snapt niet dat de Polen geen zin hebben in nog een dictatuur. Ze weten als geen ander wat dit betekend. De croo huilt enkel wat mee met de wolven in de hoop daar zijn postje toch nog veilig te stellen.

 8. AndrĆ©,je hebt het bij het rechte eind,.Sanderken wil zich profileren als konijnentand ten tijde van OekraĆÆne en de gevolgen hebben onze Vlaamse tuinbouwers aan den lijve ondervonden.Sanderken moet asap weg uit belgistan met zijn stoeipoesje,weg uit de politiek waar hij Vlaanderen kan schaden.Poetin zal Polen helpen,een Poolexit zal de volgende zijn.De WHO maken dat de handel tussen staten vrij moet verlopen,Polen zal hier als winnaar uitkomen.Ik zou bijna verlangen dat Poetin Vlaanderen overneemt.Met sanderken stevenen we af op een burgeroorlog,anarchie,armoede en onveiligheid,dit zal het resultaat zijn met zijn vivaldidioten

Plaats een reactie

Delen