Chinese autoriteiten sluiten christelijke school

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Chinese autoriteiten sluiten christelijke school

Sonja Dahlmans

De autoriteiten in Peking hebben een christelijke school gesloten. Daardoor kunnen honderden leerlingen momenteel niet meer naar school.

In het district Tongzhou in Peking hebben de autoriteiten een christelijke kleuter- en basisschool gesloten. Het schoolgebouw werd ontruimd en alle leerlingen werden naar huis gestuurd. De christelijke school, die ook als dagopvang voor kinderen fungeerde, verwelkomde ook kinderen met leerproblemen. Onder andere autistische kinderen, die op reguliere scholen vaak worden gediscrimineerd, kregen hier toegang tot onderwijs.

Christelijke scholen waren de voorbije maanden wel vaker het doelwit van de Chinese autoriteiten. Zo werd ook in Zhenjiang een school overvallen door de lokale autoriteiten. Drie leerkrachten, tien kinderen en drie ouders werden daarbij in hechtenis genomen. De kinderen werden weer vrijgelaten, maar over de situatie van de andere arrestanten werd nog niets vernomen.

In Suzhou in de provincie Jiangsu werden vijf personeelsleden van een christelijke school gearresteerd. Het ging om docenten en de directeur van een christelijk programma voor thuisonderwijs. In de provincies Guangdong en Zhejiang vielen de autoriteiten ook nog andere scholen binnen.

Regelgeving voor religieuze instellingen

China heeft aangekondigd om in september van start te gaan met het implementeren van nieuwe regelgeving voor religieuze instellingen. Deze regelgeving dwingt scholen ertoe om zich nog verder te onderwerpen aan de controle van de Communistische Partij van China (CPC).

In het reguliere onderwijs heeft de staat het curriculum reeds aangepast. Kinderen leren daar bijvoorbeeld wat de CPC goedkeurt met betrekking tot de aanpak van het coronavirus. De leerlingen leren ook over de Chinese ‘weerbaarheidsmentaliteit’. De CPC hoopt zo het narratief over de coronapandemie te controleren. Ook het zogenaamde Xi Jinping-gedachtegoed is toegevoegd aan het nieuwe curriculum. Volgens de Chinese overheid zal dit de leerlingen helpen om zich Marxistische overtuigingen toe te eigenen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Chinese autoriteiten sluiten christelijke school”

  1. Hele duidelijk beschrijving.
    Christendom wordt toegelaten, maar wel enkel de CPC-versie van Christendom, idem met andere religies…
    Alle andere worden vervolgd.
    De CPC en Xi worden als belangrijkste gedachtengoed naar voren geschoven, en staat boven religie in China.
    Zelf volg ik ook Inconvenient Truths met Jennifer Zeng. Ze deelt vaak beelden die ontsnappen uit China en ze geeft ook inzicht in de hedendaagse CPC partijpolitiek.

  2. Beste Mevrouw Dahlmans, Ik heb zelf, in samenwerking met Ian Johnson (“The Souls of China: The Return of Religion After Mao”) een autoriteit inzake religie in China, en ook samen met Pater Jeroom Heyndrickx, voorzitter van de Ferdinand Verbiest stichting, wat onderzoek gepleegd inzake religie in China. Wij zijn samen tot de volgende cijfers gekomen voor de verschillende groepen Christenen in China: Er zijn ongeveer 60 miljoen Christenen in China. (andere bronnen hebben het over 100 miljoen, dat is meer dan de leden van de CPC)

    1. Protestant Three-Self Patriotic Movement 23.3%;
    2. Protestant China Christian Council 16.7%;
    3. Unregistered Protestant “house” churches 35%;
    4. Unregistered Nondenominational Christianity 5%;
    5. Unregistered Roman Catholic 8.3%;
    6. Registered SARA Catholic 11.7%;

    Steeds weer opnieuw, wanneer je het hier hebt over “christenvervolging” in China, betreft het de piepkleine groep niet geregistreerde nondenominational protestants-achtige “Christenen”, de zogenaamde “kerken” die dienst doen als cover voor de CIA operaties in China. Het zou je geloofwaardigheid dienen als je dat er eerlijk bij schrijft.
    (ter informatie: ik ga in China naar groep 6. de geregistreerde SARA Katholieke kerk)

Plaats een reactie

Delen