(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Christelijke journalist Nigeria gevangen wegens schrijven over vervolging

Sonja Dahlmans

Een conservatief christelijke journalist uit Nigeria is illegaal opgesloten. De man werd gevangen genomen omdat hij schrijft over de vervolging van christenen in het land.

Luka Binniyat, journalist voor The Epoch Times en het Nigeriaanse Vanguard, is gevangen genomen vanwege zijn rapportages over christenvervolging door Fulhani moslims. Binniyat werd in bewaring gesteld zonder een enkele formele aanklacht. “Ik vrees voor mijn leven”, schreef hij in een WhatsApp bericht via een geleende mobiele telefoon. Hij drong er bij The Epoch Times op aan dat zij al hun contacten zouden inlichten over zijn arrestatie.

International Christian Concern bericht dat Binniyat werd gearresteerd vanwege zijn artikel over het doden van 38 christenen door de islamitische Fulani. Binniyat zou zijn opgepakt vanwege ‘cyber-stalking.’ Een aanklacht die vaker wordt gebruikt in Nigeria om de media te laten zwijgen. De redacteur van The Epoch Times Afrika, Doug Burton, zegt in een interview met de Christian Post dat Binniyat een artikel schreef eind oktober waarin hij zegt dat de overheid genocide afkeurt en ‘kwaadaardig’ noemt, maar niets ertegen doet.

In het artikel citeerde Binniyat lokale autoriteiten in de staat Kaduna. Senator Danjuma Laah zou daarin gezegd hebben dat de regering van zittend president Buhari, zelf overigens een Fulhani moslim, genocide op christenen verbergt door in haar bewoording steeds te spreken over een ‘conflict.’ Dit zou volgens Laah suggereren dat christenen ook gewelddadig zijn, net als de moslims die hen vervolgen. Hiervoor is echter geen enkel bewijs. Andere lokale autoriteiten zouden nog gezegd hebben dat de regering faalt in het beschermen van christenen tegen geweld door de jihadistische Fulhani moslims. Laah zelf ontkent overigens dat de uitspraak van hem is.

De Nigeriaanse overheid, wetende dat zij bekritiseerd zou worden voor het arresteren van een journalist, koos hier toch voor omdat zij Binniyat de mond willen snoeren, volgens Burton. Cyber-stalking is in Nigeria een federale kwestie, waar de lokale overheid niet kan ingrijpen. Dit houdt in dat Binniyat niet op borgtocht vrij kan komen, omdat de magistraat daarvoor de autoriteit niet heeft. Burton zegt dat hij vernomen heeft dat de overheid op deze manier, een juridisch steekspel, probeert Luka Binniyat gevangen te kunnen blijven houden.

Al eerder werd in de staat Kaduna de journalist Stephen Kefas gearresteerd vanwege een Facebook post. Ook Kefas werd destijds beschuldigd van cyber-stalking nadat hij kritisch schreef over een lokale autoriteit. Hij liep in de gevangenis een Hepatitis-C besmetting op.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen