Sihame El Kaouakibi vergelijkt zichzelf met Bart De Pauw: “Ik kan meespreken over de negatieve impact van gecanceld worden”

Bart De Pauw / Sihame El Kaouakibi (Photonews/Instagram)

Binnenland politiek

Econoom Geert Noels: “Groen heeft geen visie op economie”

Anton Schelfaut

Volgens econoom Geert Noels heeft Groen geen visie op economie. “Hun programma is een verzameling van dogma’s en brokstukken die men tot een geheel probeert te smeden”, hekelt hij in een interview met De Morgen.

Noels zou naar eigen zeggen voor een groene partij stemmen, “mocht ze een realistisch programma hebben”. “Maar dat is niet zo. Er is ruimte voor een partij die groen is en toekomstgericht, die mensen niet alleen maar bang maakt maar ook een perspectief biedt. En Groen heeft geen visie op economie, laten we daar eerlijk in zijn. Hun programma is een verzameling van dogma’s en brokstukken die men tot een geheel probeert te smeden. Dat is in de huidige omstandigheden echt een gemiste kans.”

Verder licht Noels toe waarom hij niet voor Open Vld of N-VA stemt. “Van Open Vld vraag ik mij af of die partij nog wel liberaal is. En in het relancecomité van de Vlaamse overheid heb ik niet gemerkt dat N-VA volledig wil loskomen van de lobby’s of de mattheuseffecten. Ik heb het rapport van dat comité mee ondertekend, maar was er niet onverdeeld gelukkig mee.”

Tot slot breekt de econoom een lans voor het Zwitserse model. “Dat zou hier betekenen dat wij federaal alleen nog het echt noodzakelijke overhouden, zoals buitenlandse zaken”, legt hij uit. “Als het verschil tussen regio’s te groot is, qua efficiënt beleid, moeten we ook de werkloosheidsuitkeringen en de pensioenen maar regionaliseren. Solidariteit is mooi, maar blijft alleen overeind als alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Tegenover linkse thema’s moet rechtse zekerheid staan. Ik ben een man van de balans, altijd. Met het Zwitserse model kan veel verantwoordelijkheid trouwens nog een niveau lager, naar de gemeenten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Econoom Geert Noels: “Groen heeft geen visie op economie””

  1. In de Zwitserse wet staat ‘Qui change de Canton change de langue et de culture’. Iemand die van Bern naar Genève verhuist wordt onmiddellijk behandeld als een Franstalige. Hier heeft dat nooit bestaan.

  2. O jawel, maar zoals alles in dit land zijn het enkel de Vlamingen die de beperkingen moeten volgen. De Vlamingen die destijds om den brode naar Wallonië trokken, moesten noodgedwongen Frans leren en zich aanpassen, de Brusselaars die uit weelde naar de randgemeenten trokken, hebben daarentegen de regels naar hun hand gezet en proberen zelfs de nu nog resterende Vlamingen te verplichten zich aan de veroveraars aan te passen

  3. Groen is een secte en geen politieke partij. Hun visie een lege doos. Maar wat dan gezegd van de waterdragers van Groen, in casu de neo-liberalen (OVLD en MR), de christendemocraten en de socialisten (Vooruit en de PS). Allemaal geldwolven die zich buitensporig verrijken met belastinggeld van hardwerkende burgers. Het kartel van de Wetstraat is de vijand nr 1 van alle democraten en integere burgers.

  4. De enkele mensen die ik ken die het gifGroen ECO-facisme toegenegen zijn, worden ALLEN door de Overheid betaald, m.a.w. zij genereren geen belastinggeld door economisch productief bij te dragen tot het BNP. Waarom wordt “Economie” geen verplicht leervak bij alle onderwijs richtingen. De “gebraden kiekens” groeien echt niet aan de bomen.

  5. Hij legt de pleister op de wonde: Groen is dogmatisch, VLD heeft geen principes en NVA luistert enkel naar de macht. Dit is naar alle waarschijnlijkheid precies de perceptie van de gemiddelde Vlaming.

  6. Diederik,maar als je iets wil veranderen moet je aan de knoppen zitten anders blijf je in het ruim.Mr Noels weet waarover hij spreekt maar mag het niet zeggen omdat zijn uitspraken niet woke zijn.

Plaats een reactie

Delen