Voormalig voorzitterskandidaat Schelfhout over malaise Open Vld: “Iedereen aan boord houden is onrealistisch”

Geert Wilders. Photonews

Binnenland politiek

MR groeit in ledenaantal

Simon Segers

De liberale partij Mouvement Réformateur (MR) kent een toename in ledenaantal van 14 procent, ondanks een daling van de lidmaatschapsbijdragen tussen 2019 en 2020.

Volgens Émilie Van Haute, voorzitster van de vakgroep politieke wetenschappen aan de ULB, zijn er twee belangrijke elementen die de heropleving van MR kunnen verklaren. Enerzijds was de partij betrokken bij de vorming van zowel de Waalse als de federale regering, evenals de gemeenschapsregering. Anderzijds vonden in 2019 ook voorzittersverkiezingen plaats. “We weten dat voorzittersverkiezingen een mobiliserend effect kunnen hebben, vooral wanneer ze competitief zijn. Wat het geval was in 2019”, aldus Van Haute.

De onderzoekster ziet ook een toename in veldwerk van de partij. “Er is een hervorming van de statuten ondernomen. Dit houdt in dat opnieuw contact wordt opgenomen met de plaatselijke afdelingen om deze statuten te bespreken. Dit zou een moment kunnen zijn om terug te keren naar het veld en opnieuw te mobiliseren”, zei Van Haute.

Kernenergie en neutraliteit

Georges-Louis Bouchez is het eens met deze analyse: “Het feit dat we nu meer leden hebben dan toen ik verkozen ben, is het resultaat van een weloverwogen drietrapsstrategie. De MR heeft zijn aanwezigheid op sociale netwerken sterk ontwikkeld en een procedure op poten gezet om het aantal leden te verhogen. Op een evenement, bijvoorbeeld, zal er altijd een winkel zijn. Tenslotte het politieke aspect: de partij heeft een duidelijker standpunt ingenomen over bepaalde kwesties, zoals kernenergie of neutraliteit.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “MR groeit in ledenaantal”

  1. met MR als grootste partij en de vld als kefhondje kan de confederatie op de lange baan geschoven worden.NVA en VB moeten nu de grootste partij worden en samenwerken .De Vlaamse toekomst ligt in hun handen.

Plaats een reactie

Delen