Voormalig eigenaar brengt verhaal van zijn naakte reus: "Was een Afrikaanse cycloop ook een probleem geweest?"

Foto: Facebook.

Binnenland politiek

MR-voorzitter Bouchez: “Nog ruimte voor verlenging kerncentrales”

Anton Schelfaut

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maakt zich sterk dat het nog niet te laat is om de jongste twee kerncentrales langer open te houden. “De deadline is niet toevallig gekozen”, zegt hij in een interview met L’Echo, waarover De Tijd bericht.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) moet uiterlijk tegen dinsdag een evaluatierapport over de kernuitstap afleveren, waarin onder meer de bevoorradingszekerheid aan bod komt. Op basis van dat rapport zal het kernkabinet vervolgens de knoop doorhakken.

In een interview met De Tijd benadrukt CD&V-voorzitter Joachim Coens dat het te laat is om de jongste twee reactoren open te houden. Hij wijst erop dat Engie zich contractueel heeft verbonden om in voldoende bevoorrading te voorzien, maar volgens Bouchez dreigt er wel degelijk een groot bevoorradingsprobleem. “Van de 6,6 gigawatt stroom die uit de veilingen moest komen, ontbreekt de helft”, zegt hij.

Niet toevallig

Bouchez benadrukt dat de deur voor kernenergie helemaal niet gesloten is. “Engie zegt niet dat het niet kan. Het zegt dat het niet meer wil verlengen. En dat het moeilijk is. Maar denkt u nu echt dat we bij de regeringsonderhandelingen de deadline toevallig eind november 2021 gelegd hebben?”, vraagt hij zich hardop af. “Van der Straeten en Alexander De Croo (Open VLD) zaten toen rond de tafel en zij hebben ons toen gezegd dat Engie hen had duidelijk gemaakt dat het nog op tijd was. En u moet niet denken dat ik de naïveteit had om hen op hun woord te geloven. Ik heb dat geverifieerd. Er zijn 30 maanden nodig om uranium te kopen. En de renovatiewerken moeten niet noodzakelijk op 1 januari 2026 klaar zijn. Het is nog 10 à 15 jaar dat ze moeten draaien.”

Een goeie deal over de nucleaire provisies, de prijs van de ontmanteling en de toekomstige risico’s zou Engie wel degelijk over de streep kunnen trekken, meent Bouchez. “De grootste zorg van Engie is vermijden dat iemand over 7 of 8 jaar komt zeggen dat de ontmanteling drie of vier keer meer zal kosten dan verwacht”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “MR-voorzitter Bouchez: “Nog ruimte voor verlenging kerncentrales””

Plaats een reactie

Delen