DOEL, BELGIUM

Uncategorized

N-VA wil met wetsvoorstel deur openzetten naar nieuwe kerncentrales, Open Vld: “Moeten daar durven op inzetten”

Wannes Neukermans

N-VA Kamerlid Bert Wollants zal een wetsvoorstel neerleggen dat de deur kan openzetten richting nieuwe kernenergie in ons land. Zijn wetsvoorstel bestaat er uit artikel drie uit de wet op de kernuitstap te schrappen. Dat artikel stelt dat men geen enkele nieuwe nucleaire centrale bestemd voor de industriële elektriciteitsproductie mag oprichten. Nadat MR zich eerder al als fan uitsprak, lonkt nu ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert naar nieuwe kernenergie, “die in de toekomst energie kan leveren zonder CO2-uitstoot.”

De Franse president Emmanuel Macron kondigde in oktober aan 30 miljard te investeren in onder andere nieuwe, kleinere kerncentrales. Deze zogenaamde ‘small modular reactors’ (SMR) zouden enorm efficiënt en afvalarm zijn. Dat zette dan ook het een en ander in beweging in België. Zo lijkt de liberale familie de weg naar nieuwe kerntechnologie te willen verkennen.  “Daarmee zoeken MR en Open Vld een nooduitgang uit het paars-groene energiebeleid dat steunt op vervuilende gascentrales en onzekerheid. Dit artikel van de kernuitstap schrappen is echter het minimum minimorum. Het biedt geen oplossing voor de problemen die ons op korte en middellange termijn te wachten staan, maar vrijwaart alvast onze energiemix op lange termijn van groene dogma’s. Ik hoop dan ook dat de liberalen alvast op dit vlak de daad bij het woord voegen en mijn wetsvoorstel ondersteunen”, aldus N-VA-energie-expert Bert Wollants.

Nucleaire opties minimumvoorwaarde voor toekomst

Volgens de partij van Wollants is het openhouden van nucleaire opties een “minimumvoorwaarde voor de toekomst.” Op korte termijn wil de partij de twee jongste kerncentrales openhouden. “Meer en meer landen kiezen ook voor kleine modulaire reactoren. Dat is een idee waar wij absoluut heil in zien om in de toekomst ook de gascentrales volledig achter ons te laten en te kiezen voor een mix van hernieuwbare en nucleaire energie”, aldus Wollants.

In een interview met Le Soir toont ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich vandaag nog eens expliciete voorstander van het behoud van kernenergie. Hij is eerder fan van de bestaande kerncentrales openhouden. Volgens hem kan ons land ook inzetten op centrales van de nieuwste generatie. Dat alvast liever dan gascentrales bouwen die de CO2-uitstoot in ons land weer opdrijven volgens Bouchez. “Energie 100 procent hernieuwbaar maken is volgens veel wetenschappers onmogelijk”, redeneert hij. “Dus in de huidige stand van de wetenschap zijn we genoodzaakt om een ​​permanente energiebuffer te hebben. Het is beter als die nucleair is.”

Ook Open Vld-voorzitter enthousiast

Bouchez werd vandaag in een tweet bijgetreden door zijn Vlaamse collega, Egbert Lachaert. Die spreekt zich daarin uit als voorstander van nieuwe kerntechnologie. “We moeten daar durven op inzetten”, klinkt het. Lachaert roept de federale regering ook op om verder te investeren in het onderzoek door het Studiecentrum Kernenergie in Mol.

Een enigzins opvallende tweet, daar Open Vld al sinds 2018 het pad van de kernuitstap tegen 2025 bewandelt. Sindsdien ging de partij voor 100 procent hernieuwbare energie. Moet gezegd: Lachaert zelf is binnen zijn partij altijd uitgesproken kritisch geweest over de geplande kernuitstap. Stel dat de federale regering effecties van plan is de bouw van nieuwe centrales mogelijk te maken, is er naast artikel 3 ook nog een ander struikelpunt. De wet op de kernuitstap van 2003 zou dan ook aangepast moeten worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “N-VA wil met wetsvoorstel deur openzetten naar nieuwe kerncentrales, Open Vld: “Moeten daar durven op inzetten””

  1. Politiek gezien misschien niet beste zet want nu gaan ze dat blokkeren net omdat het van N-VA komt. N-VA had beter dit initiatief aan hen gelaten en dan gesteund. Eventueel achter schermen dit afspreken.

  2. Als de partijen, zowel meerderheid als oppositie, elkaar niets gunnen wordt er niets opgelost. Meer nog: als er maatschappelijk belangrijke beslissingen door in het gedrang komen is dit systeem ronduit misdadig.

Plaats een reactie

Delen