(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Drie gijzelaars in Haïti vrijgelaten

Sonja Dahlmans

Op 16 oktober werden 17 christelijke zendelingen op Haïti gegijzeld door de 400 Mawozo-bende. Onder hen waren ook vijf kinderen, de jongste was destijds 8 maanden oud. Drie van de gijzelaars zijn gisteravond vrijgelaten, zo laat de hulporganisatie Christian Aid, waarvoor de zendelingen werkzaam zijn, weten.

“De mensen die zijn vrijgelaten, zijn in goede gezondheid en veerkrachtig van geest”, zegt een woordvoerder van de organisatie. De namen van personen die zijn vrijgelaten worden niet gedeeld en tevens wil de organisatie niets zeggen over de vrijlatingsprocedure. Er waren volgens eerdere bronnen miljoenen geëist voor de vrijlating van de zendelingen en hun families.

Terwijl de onderhandelingen tussen de gijzelnemers en de autoriteiten op Haïti nog liepen, werd een video gedeeld via YouTube waarop de bendeleider van 400 Mawozo is te zien. In deze video zegt deze Joseph dat hij de politie daar bloed zal laten huilen als er niet snel genoeg betaald wordt voor de vrijlating van de zendelingen. “Als ik niet krijg wat ik wil, zal ik een kogel door de hoofden van de Amerikanen (16 gijzelaars komen uit de Verenigde Staten, 1 uit Canada) schieten.”

Twee weken eerder werden twee gijzelaars vrijgelaten. Het zou gaan om twee volwassenen die een zwakke gezondheid hebben. Ook hier wil de organisatie verder niets kwijt over de gang van zaken met betrekking tot de vrijlating. Wel is bekend dat er geen losgeld zou zijn betaald. In totaal zijn inmiddels 5 gijzelaars vrijgelaten, de resterende 12 zitten nog altijd vast op Haïti.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Drie gijzelaars in Haïti vrijgelaten”

  1. Door de Franse Revolutie is Haïti een toevluchtsoord en eigen staat voor bevrijde zwarte slaven geworden. De werkelijkheid bleek anders uit te pakken: dictatuur, gangsterisme, terreur, armoede.
    Maar voor poco-woko zal en moet het alleen de witte man zijn die de zwarten onderdrukt.

Plaats een reactie

Delen