Regering wil gevangenen tot 2025 structureel halfjaar vroeger vrijlaten

Vincent Van Quickenborne. Photo News

Binnenland politiek

Eerste Vlaamse schepen met hoofddoek beticht Gentse politie van etnisch profileren

Anton Schelfaut

In een interview met De Standaard beticht Hafsa El-Bazioui (Groen), de eerste Vlaamse schepen met een hoofddoek, de Gentse politie van etnisch profileren. Die aantijging schoot echter in het verkeerde keelgat bij N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt. “De uitspraken getuigen van weinig respect voor onze Gentse flikken”, hekelt die laatste in een opiniestuk.

In het interview verklaarde El-Bazioui onder meer dat haar elfjarige zoon een grotere kans heeft om in contact te komen met de politie, “ook al heeft hij niks misdaan”. “Veel van wat ik zelf heb meegemaakt, gebeurt vandaag nog steeds. De ethnic profiling door de politie die ik heb gevoeld … Je wil dat het liefst vergeten, maar als moeder van een elfjarige jongen die vaak de enige is met een gekleurde huidskleur, moet ik het er nu eenmaal met hem over hebben.”

Gratuite beschuldigingen

El-Bazioui treedt op 1 januari aan als schepen van Personeel, Facilitair Management en Internationale Solidariteit in Gent. “In die positie kan je niet zomaar gratuite beschuldigingen van etnisch profileren over ons Gentse politiekorps in het rond strooien”, steekt Bossuyt van wal.

Volgens Bossuyt getuigen de uitspraken van El-Bazioui van weinig respect voor de Gentse politie. “Met een enkel zinnetje worden ze allemaal weggezet als racisten. Binnen het korps is er nochtans al langer aandacht voor het thema discriminatie. Vorig jaar nog ondertekende de Gentse korpschef samen met zijn collega’s van de politiezones Antwerpen, Brussel-Noord en Mechelen-Willebroek een nieuw ‘handelingskader professioneel profileren’”, illustreert ze. “Wanneer politiemensen een signalement van een vermoedelijke dader ontvangen dan controleren ze op een objectieve manier mensen die aan de doorgeseinde persoonsgegevens voldoen. Wat is het probleem daarmee?”

Bewuste beschadigingsoperatie

De uitspraken van El-Bazioui baren Bossuyt naar eigen zeggen zorgen. “Zeker ook omdat de schepen in kwestie bevoegd zal zijn voor personeelszaken”, legt ze uit. “Eerder al probeerde haar voorganger en partijgenoot schepen Van Braeckevelt om de Nederlands-voorwaarde voor sommige jobs bij de stad af te schaffen. Bovendien vatte hij het plan op om niet langer de best gerangschikte kandidaat voor een job aan te werven, maar de persoon met de juiste achtergrond. Ik vrees dat de nieuwe schepen op datzelfde pad zal verder gaan.”

“Dit is een bewuste beschadigingsoperatie van Groen aan het adres van de Gentse politie”, besluit Bossuyt. “Ik hoop van harte dat de burgemeester duidelijk maakt dat zoiets niet kan en dat hij achter zijn korps staat. Men zou de politie beter de nodige middelen geven om de criminaliteit in onze stad nog beter te kunnen bestrijden. En dan denk ik in de eerste plaats aan een bewakingscameranetwerk zoals andere steden dat al vele jaren hebben.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

17 gedachten over “Eerste Vlaamse schepen met hoofddoek beticht Gentse politie van etnisch profileren”

 1. Als een groen gekleurde persoon een misdrijf pleegt en vlucht is het toch maar logisch dat dit in het signalement wordt vernoemd?
  Als paarse personen meer bepaalde misdrijven plegen is het toch maar logisch dat die meer gecontroleerd worden? Of ontgaat mij de logica hier ergens?

 2. Amaai, ze is er nog niet officieel, en deze dame begint al. Laat het nu net deze bevolkingsgroep zijn die de meeste misdaden begaat, dus is dit wel normaal dat de politie deze controles uitvoert. Mevrouw, wat komen jullie hier in feite doen, als het Westen toch altijd zo slecht is?? Tenzij ons geld natuurlijk…, daarvoor zijn we goed genoeg…
  Kijk, ik heb ervaring met het samenwerken met Marokkanen en Turken, samen met mensen uit Ghana, awel, het waren de Turken en de Marokkanen die de grootste racisten zijn…, ze konden de Ghanezen (zwartjes) niet uitstaan, daar wij blanken er totaal geen probleem mee hadden op de werkvloer…, zegt genoeg…

 3. Extreem links baiouzi of zoiets is een racist, met haar hoofddoek geeft ze uiting aan haar sekte dat ze ‘niet moslims’ moet doden, koran 2/24: 24. Doch, indien gij het niet kunt doen – en gij zult het nimmer kunnen doen – wacht u dan voor het Vuur, dat voor de ongelovigen is bereid, welks brandstof mensen en stenen zijn. Dan kan de racistische klu klux klan hier ook gesubsidieerd worden doos SSomers uit Mechelen. Dus als bedreigde mag ik ook zeggen, hoed u voor het vuur dat voor de moslims is bestemd en als brandstof gebruiken we mensen en stenen. Alleen heb ik nooit iemand gediscrimineerd of vermoord in naam van een idiote god maar op 11/9/2001 te New York waren er wel 40000 doden en dagdagelijks in de wereld duizenden doden door de barbaarse islam.

 4. Heb in de pers foto’s gezien van Belgisch Marokkaanse narcotica peetvaders die asiel gezocht hadden in de Arabische Emiraten. Allochtone zelfstandige topondernemers (eufemisme) in de drugwereld. Is dat ook etnisch profileren? El-Bazioui stop met u te profileren als advocate van de duivel (criminelen).

 5. EEn kleine correctie dit is geen VLAAMSE schepen, dit is een persoon op het schild geheven door de groenen in Gent. Als ze zich Vlaams wil noemen doet ze haar hoofd doek af. Hoofd doeken zijn geen Vlaams symbool.

 6. De westerse do-gooders begrijpen absoluut niet hoe de islam werkt. Zodra een moslim in het westen enige machtsfunctie heeft begint het reuren, het klagen, het slachtoffer spelen, het van binnenin uithollen van de samenleving. Zo willen het de moslimbroeders. Deze modus operandi keert altijd terug en werkt bij de westerse gutmensch, die vol van oecumene het eigen graf graaft..

 7. Het verwijt van etnische profilering dient vooral om de efficiëntie van politiediensten te fnuiken. Als vastgesteld wordt dat er 10 keer meer criminaliteit is onder allochtone bevolking, dan is het logisch dat daar meer controles gebeuren. Controles zijn daar 10 maal effectiever. Dus je controleert personen met allochtone achtergrond, omwille van efficiëntie, niet omwille van de profilering, maar op basis van feiten. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat ook de autochtone bevolking gescreend wordt op grond van persoonlijkheidskenmerken, sociaal gedrag en politieke overtuiging. Maar daar is blijkbaar geen probleem mee.

 8. Ik heb van die moslim al veel gelezen. Ze heeft een voorgeschiedenis met de Gentse politie in verband met parkeerproblemen voor de deur van haar zus. Dat is nu haar zoete weerwraak. Van moslims moet je niet veel beters verwachten. In hun land is dat dagelijkse kost. Zelfs gepredikt in de Koran. Wat een fundamentele fout zo’n gestoord onevenwichtig persoon dergelijke functie toe te vertrouwen! Gent wordt er niet beter mee!

 9. Waarom trakteer de Politie haar niet op een Eis op grond van “Laster & Eerroof” ? “Etnisch profileren” is nog steeds wettelijk verboden. Alhoewel men zo zou kunnen constateren in welk bevolkingssegment het meest beschonken gereden wordt, in welk vermoedelijk ander het vaakst sacoches worden getrokken, drugs verhandeld en granaten/molotov cocktails worden gegooid in Antwerpse volksbuurten en in welk vermoedelijk nog ander geld witwassen een frequent beoefende sport lijkt. Constateren en daarna remediëren. Voorlopig blijft dat PoCo-taboe echter overeind beweerdelijk omdat etnisch profileren toelaten zou vermeend “aanzetten tot haat”(sic) tegenover één of andere minderheid die kan genieten van “positieve actie” vanwege het tweezakkerij Regime, dat het niet zo begrepen heeft op om het even welke meerderheid.

 10. nog een duwtje ,en groen zit onder de kiesdrempel aka ovld.Meer moet dat niet zijn.Laat de politie niet langer in de Overpoort rondlopen en al de blanke meisjes worden door enkele zoetzakken verkracht aan de lopende meter.De politie mag daar niet langer rondlopen,de politie zou beter in St Martens-Latem rondlopen,daar lopen de blanke hetero consevatieve gevaarlijke burgers rond,.Ik zou de politie aanraden om enkele rolstoelen mee te nemen wanneer ze op etnic-profiling onderzoek doen.

 11. Het kan ook zijn dat deze ‘politica’ binnen 2 jaar straffeloos, met doorbetaald loon, wordt uitgerangeerd wegens praktijken à la El KoeaBikiburger. Duimen maar!
  Als ze het hier bij ons niet ziet zitten voor haar elfjarig zoontje moet ze haar conclusies trekken. Met Ryanair vliegt ze voor 2×30 euro terug naar een veilig land voor de arme jongen .

 12. Groen neemt gewoon wraak op de eigen bevolking omdat die niet meer naar hun pijpen danst. Het draagvlak is volledig verdwenen en nu worden er nog zo veel mogelijk anders gepigmenteerden op postjes geplaatst om ons op die manier nog wat de duivel aan te doen.Berlijn werd in 1945 uitgeroepen als “festung” maar ze werden toch weggeveegd. Het zal dus allemaal niet veel meer helpen, de totale “untergang” komt er aan.

Plaats een reactie

Delen