GHENT, BELGIUM - OCTOBER 06: Open Vld's chairman Egbert Lachaert pictured during the opening lecture of the Political Sciences course of professor Devos at the political faculty of the UGent university on October 6, 2020 in Ghent, Belgium, 6/10/2020 ( Photo by Pool / Photonews

Binnenland politiek

Open Vld wil 1G-beleid: “Vrees dat we geen andere weg op kunnen”

Wannes Neukermans

De partij van premier Alexander De Croo, Open Vld, wil richting een 1G-beleid gaan in België. Dat betekent dat enkel wie gevaccineerd is nog kan deelnemen aan het publieke leven. Dat raakte maandag bekend. “Ik vrees dat we geen andere weg op kunnen”, aldus Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.

Binnen Open Vld is vorige week stevig gedebatteerd over een vaccinatieplicht, iets waar de liberalen zich altijd tegen verzet hebben. “Zoals premier De Croo al vaker heeft gezegd: iemand vastbinden om hem te prikken, dat zien we niet zitten. Een liberaal kan zoiets niet steunen. Het is ook praktisch onhaalbaar. Daarom is een 1G-beleid de beste oplossing“, stelt Lachaert. Dat zo’n 1G-beleid een de facto verplichting is vergeet de voorzitter te vermelden. Een zoveelste bocht van de liberalen in het coronabeleid. “Onze vrijheid zal niet afhankelijk zijn van een pasje”, verklaarde premier De Croo zelfs ooit in de Kamer.

De dweil wordt stevig uitgewrongen

Voor verschillende andere partijen in de regering is een vaccinatieverplichting al langer geen taboe. Zo bepleit Vooruit-minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke al sinds midden november een vaccinatieplicht. De PS stelt zich genuanceerder op, maar ook de CD&V profileert zich als felle voorstander van de vaccinatieplicht binnen Vivaldi. “Wij zijn tegen verdeling, iedereen gelijk voor de wet!”, staat er op hun website te lezen. Een vreemde slogan voor vaccinatieplicht… Groen en Ecolo zijn voorstander van een debat over de vaccinatieplicht: “Gezien de gevoeligheid van het dossier is er eerder een debat nodig dan spetterende uithalen in de pers.” Maar in principe zijn de groenen zeker niet tegen een verplichte prik. Het lijkt er dus op dat de Open Vld, met hun premier als dweil van de regering, voor een zoveelste keer haar kar moet keren om de coalitiepartners te paaien. Vivaldi weet haar dweil goed uit te wringen.

Bij een 1G-beleid kunnen enkel mensen die up-to-date zijn met hun vaccinaties deelnemen aan het publieke leven. Open Vld bepleit vanaf het vroege voorjaar, zodra de boostercampagne is afgerond, het gebruik van een nieuw vaccinatiebewijs, dat het Covid Safe Ticket (CST) moet vervangen en toegang moet verlenen tot horeca, grote evenementen, sportwedstrijden, culturele voorstellingen enzovoort. Sinds de zomer van 2021 werkt België met een 3G-beleid: mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, die negatief getest zijn op het coronavirus of die genezen zijn na een besmetting met het coronavirus, mogen deelnemen aan het publieke leven. De discussie over de vaccinatieplicht woedt al langer in ons land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

16 gedachten over “Open Vld wil 1G-beleid: “Vrees dat we geen andere weg op kunnen””

  1. Onze vrijheid zal niet afhankelijk zijn van een pasje. Nu komt De Croo terug op deze woorden en onze andere grote liberaal Lachaert volgt hem. Denk niet dat we die twee paljassen hun zin gaan geven.

  2. De maskers vallen. Het wordt stilaan duidelijk dat men iedereen aan de gifspuit wil. Enkel het VB heeft nog genoeg verstand om in te zien dat er zoiets bestaat als fysische integriteit. Al de andere partijen bekeren zich hiermee tot het nazisme waarbij mensen moeten worden gedwongen om deel te nemen aan medische experimenten. De lessen van WO II zijn wel heel snel vergeten.

  3. Lachertje Lachaert handelt in uitgewrongen dweilen. De blauwe kar keren wordt alsmaar moeilijker want ze wordt telkens dieper de electorale modder in gezogen.

    Uitgestoten worden uit het publieke leven betekent de publieke dood. Waar heeft men zo iets nog meegemaakt?

  4. Deze VLD met PornPremier de Croo, global young leader van de WEF verzet zich tegen onzinnige regels? Zeker niet! Vooruit richting global reset. C19 en Omicron zijn een oefening. Obedience, obedience, Stillgestanden! De resultaten mochten we gisteren in Brussel bewonderen: een cultuursectoor met muilkorf.

  5. Wel, ik zie weinig reacties hier. Ik ben alles behalve een anti vaxer, ik ben gevaccineerd. Maar ik wens niet verder te gaan met deze vaccinaties, net omdat ze de vrijheid van de mensen beknotten. Het is ongehoord dat je om de drie of zes maanden iets in je lijf moet laten spuiten om een pint te gaan drinken. Steek die pint dan maar waar de zon niet schijnt. Ik laat mij niet meer prikken.
    Ik hoop dat er een politieke partij opdaagt die dit schandaal veroordeelt en afzweert. De dieren zijn vrijer dan de mensen. Foei voor de bende gatkruipers van Ursula en haar vent, de MR idioot in de Europese raad en het WEF en haar gevolg!

  6. Dus met andere woorden, de 2 veiligst opties, genezen en getest (waarmee je minste kans maakt op overdracht) worden geschrapt. Enkel de discriminatiepas die bewijst dat je braafjes en slaafs je niet effectieve experimentele gentherapie gekregen hebt, maar niet zegt of je besmet bent (en besmettelijk) word toegelaten.

    Ik houd mijn hart vast!

  7. Zoveelste bewijs dat de nog nauwelijks volgens de peilingen “open”(sic) VLD anti-Vrijheid en anti-Zelfbeschikking is, bovenop de anti-Vrijheid van Meningsuiting strapatsen van Minister van Censuur Q op Federaal vlak en Kalief Somers uit Meccalen-aan-de-Dijle, Minister van Ongelijke Kansen voor autochtonen.

Plaats een reactie

Delen