De rechtbank in Namen oordeelt dat het Covid Safe Ticket onwettig is. (Belga)

De rechtbank in Namen oordeelt dat het Covid Safe Ticket onwettig is. (Belga)

Binnenland politiek

Rechtbank Namen: Covid Safe Ticket is onwettig

Damien Segers

De rechtbank van eerste aanleg in Namen oordeelt dat het Covid Safe Ticket onwettig is in Wallonië. De uitspraak komt er na een proces aangespannen door een vereniging voor de verdediging van de fundamentele rechten en vrijheden Notre bon droit’. Zo meldt RTBF.

De beslissing van het hof schort het Covid Safe Ticket niet op, het blijft dus van kracht in Wallonië. Dat blijkt uit een verklaring van de Waalse regering dinsdagavond. Het Waals Gewest moet binnen de zeven dagen de onwettigheid oplossen. Per dag vertraging volgt een geldboete van 5000 euro. Het Gewest kondigde woensdagochtend aan in beroep te gaan.

Volgens de rechtbank gaat het om een “schijnbare tegenspraak” en het niet respecteren van het proportionaliteitsbeginsel. Dat beginsel stelt dat een opgelegde sanctie aan de individuele burger, zoals het Covid Safe Ticket, in verhouding moet staan met de winst voor het algemeen belang, zijnde hier de volksgezondheid. De rechter is van mening dat niet aan die voorwaarde voldaan is.

De rechtbank heeft verschillende problemen met de wettigheid geconstateerd, waaronder de tegenstrijdigheid van het Waalse decreet met het Europese recht en het recht op bescherming van persoonsgegevens. Het besluit voegt eraan toe dat niet is aangetoond dat het CST het enige alternatief zou zijn voor een nieuwe lockdown,” verklaarde de vzw ‘Notre bon droit’ dinsdagavond.

Rechtbank: “Discriminatie zonder wetenschappelijke basis”

Volgens de advocaten van de vzw “heeft de rechtbank ook kritiek geuit op de discriminatie tussen burgers zonder objectieve en wetenschappelijke rechtvaardiging, op het ontbreken van bewijs van een evenredige maatregel, alsook op de mogelijkheid die aan de burgers wordt gelaten om alleen te beslissen over het opleggen van het CST.”

Het is niet de eerste keer dat een rechter ten nadele van de overheid oordeelt over coronamaatregelen. Eerder sleepte de Liga voor Mensenrechten de Belgische staat voor de rechter. Ook toen verklaarde de rechtbank de maatregelen onwettig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

3 gedachten over “Rechtbank Namen: Covid Safe Ticket is onwettig”

Plaats een reactie

Delen